HHaber

Bidon bidon doldurup evlerine götürüyorlar. Demiri bile eriten su

Doğal maden suyudur” diyerek suyun şifasına dikkat çekti..

Bursa ilimizin Mustafakemalpaşa ilçesinin Yalıntaş köyünde bulunan çeşmeden yüz yıllardır doğal maden suyu akmakta. yörede bu çeşmeyi bilen vatandaşlar maden suyuna para vermeyip, bidon bidon dolduruyor ve evlerine götürüyorlar. Ayrıca şifalı olarak bilinen bu su, içen kişilerde hiç bir şişkinliğe sebep olmuyor.

Köylüler ve köye dışarıdan gelenler, bilhassa ramazan aylarındaki iftardan sonrası şişkinlikler için bu suya büyük rağbet göstermekteler. Doğal maden suyunun çeşmeden aktığını duyanlar önce büyük bir şaşkınlık yaşıyor. sonrasında da tadına bakan herkes, bidonlarına maden suyundan doldurup evlerinin yolunu tutuyor. Maden suyu akan çeşme, herkesin kullanımına açık.

SADECE MERMERİ DEĞİL, DEMİRİ BİLE ERİTİYOR

Köylerindeki çeşmeden asırlardır doğal maden suyu aktığını ve bu suyun nelere iyi geldiğini, Yalıntaş Köyü Muhtarı Seyfettin Karanfil şöyle ifade ediyor:
“Yalıntaş köyü hudutları içerisinde bulunan bu çeşmeyi herkes ekşi su olarak bilirdi. Bu su sadece mermeri eritmiyor, demiri bile eritiyor. Hazımsızlığa çok iyi geliyor. Bu çeşmeden akan su doğal maden suyudur. Bu su ne kadar içilse şişkinlik yapmıyor. Bu suyu doldurmak ücretsiz, kimseden para talep etmiyoruz. Herkes bu sudan faydalansın istiyoruz.”

BÖBREK VE PROSTAT SORUNU OLANLARIN ŞİFASI

Yalıntaş Köyü Spor Kulübü Başkanı Samet Karanfil ise köylerindeki bu şifalı suya dair;
“Çeşmemiz bize atalarımızdan kalan bir miras. Bu çeşmeyi elimizden geldiğince korumak bizim görevimiz. Doğal maden suyunda olan bütün minareller bu çeşmeden akan suda kendiliğinden bulunmakta. Sadece biraz kükürt oranı yüksek. Bu suyu içtiğinizde maden suyundan aldığınız tadı bu sudan da alabiliyorsunuz. Bu çeşmeden akan suya yoğun bir ilgi var. Böbrek ve prostatla ilgili problemleri olan insanlar özellikle sürekli bu sudan içiyor. Bu suyun ayrıca şifalı olduğu söylenmekte. Maden suyunun içindeki minareller bu suda doğal yoldan var olduğu için, insanlar bu suyu rahatlatıcı olarak kullanıyor. Bu köyde kimse maden suyuna para vermez. Gelip maden suyunu çeşmeden doldurup evlerine götürürler. Ramazan ayında çok fazla rağbet görüyor. İftardan önce gelip buradan su dolduran vatandaşlar bu suyu içerek mide şişkinliğini hiç yaşamamış oluyor. Bu su ücretsiz. Dolduran hiç bir kimseden para talep etmiyoruz” şeklinde konuştu.