HHaber

Görenler bilenler hemen topluyor

Bitki bilimcilerin yaptığı çalışmalarda 47 meyve ve sebze incelendi ve besleyicilikleri değerlendirildi. araştırma neticesinde ise en yüksek biyoyararlanıma sahip besinin su teresi olduğu ortaya çıktı.

1- Su teresi; A, C ve E vitaminlerini bünyesinde barındıran ve üstelik te folat, kalsiyum ve demir bakımından oldukça zengin olan süper bir besindir.

Uzmanlar su teresinin bu özellikleri ile, lahananın sahip olduğu faydalara beş basacağını söylüyor.

Trakya bölgesinde çok yaygın olan su teresini bilen biliyor ve görünce hemen topluyorlar. Bu tere, bildiğimiz tereden farklıdır. Deneyen ve tadını seven pek çok kişi su içerisinde yetişen bu bitkinin toprakta yetişen tereden çok daha lezzetli olduğunu dile getiriyor. Faydaları bir yana, Sırf bunun için bile denemeye değer bir besin olduğu kanaatindeyiz.

2-Maydanoz: Farklı gıdalar üzerinde yapılan araştırmalar neticesinde, belirli besin değerlerinin ortaya çıkarılması sonucunda en şaşırtan besinlerin başında maydanoz geliyor.

A, C ve K vitamini açısından zengin ve iyi bir folat, potasyum, demir, magnezyum ve kalsiyum kaynağı olan bu süper ötesi süper besin olan maydanozun genel sıralamada ne kadar yüksek olduğunu tahmin edemezdik. Neticeleri görenler görenler adeta hayrete düştü. Ödem attırıcı ve yağ yakmaya yardımcı olması da ekstrası…

Eğer siz de bu faydalarını bilmeden önce maydanozu sadece garnitür olarak kullananlardansanız, bu bilgiler sonrasında artık onu beslenmenizde merkeze koyma zamanınız gelmiş demektir.

3-Pancar yaprakları: Pancar yapraklarını hiç böyle bilir miydiniz? Yeşil yapraklı sebzeler dünyasında hep göz ardı edilen bu süper besinle tanışın!

Artık kesinlikle salatada yeşillik olarak kullanmalısınız.

Pancar yaprakları; A vitamini ile dolu oldukları gibi, ıspanaktan daha fazla demir içermeleri ve aslında pancarın kendisinden daha besleyici olmaları sebebiyle baş tacı edilmesi gereken besinlerden!

4-Deniz yosunu: Deniz yosununun faydalı olabileceğini bilebilir miydiniz hiç? Mineraller, vitaminler ve antioksidan bakımından çok zengin olan bu süper besinin kemik suyuna harika bir vegan alternatif olabileceğini de öğrendiğinize göre, artık ihmal edilmeyecektir.!

Üstelik te iyot içeriği yüksek olan ve tiroid fonksiyonunu olumlu yönde etkileyen nadir gıdalardan biri olduğu düşünülünce…

Yemek için o kadar fazla çeşitte deniz yosunu vardır ki, eğer nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız wakame ya da dulse flakes uzmanların önerileri arasında yer aldığını da söylemek bizden, uygulamak sizden.

Ancak unutmamak gereken nokta; yosunlar ağır metal ve kimyasalları kolayca bünyelerinde barındırabileceğinden ötürü nasıl bir suda yetiştiğinden emin olmadan yenmemelidirler.

5-Sarımsak: Sarımsak, yemeklerin olmazsa olmazı olan bu süper besin pek çok yemeğe yakışır ve oldukça da lezzetlidir.

Üstelik te antimikrobiyal, antiviral ve antifungal özelliklerinden dolayı hastalıklar ve enfeksiyonlar ile savaşmak için harika bir tıbbi alternatiftir.

Sarımsak, yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol gibi kalp-damar hastalıkları hususunda da popülaritesini ispatlamış bir takviyedir.

Yazımızın sonuna geldik ama bizden size küçük bir tüyo: Sarımsağın içerisindeki ‘allisin’ maddesini etkin hale getirmek ve tüm faydalarından yararlanmak için pişirmeden veya yemeden önce sarımsağı mutlaka ezmeniz gerektiğini unutmayın!