HHaber

Osmanlı Askerinin 103 Yıllık Emanetinde Ne Çıktı?

BÜYÜKELÇİ DEMİRER EMANETİ TÖRENLE TESLİM ALDI

Büyükelçi Demirer ve Alul ailesinin yanı sıra Filistin Dışişleri Bakan Yardımcısı Emel Cadau, Nablus Valisi İbrahim Raman, Nablus Belediye Başkanı İyad Halaf’ın da katıldığı duygu dolu törende İstiklal Marşı ve Filistin milli marşı okunarak, şehitler için dualar da edildi.

Alul ailesi, Türk ve Filistin bayraklarının bulunduğu kutuyla beraber, duygusal anlar yaşanarak, Osmanlı askerinin emanetini Demirer’e verdi. Tören sonrasında Büyükelçi Demirer, Osmanlı askerinin emanetini teslim almaktan dolayı çok heyecanlı olduğunu belirterek şöyle konuştu:

“Bizler için, Filistinliler için, kardeşliğimiz için önemli bir gün. Çünkü bu emanet bizim ortak tarihimize ve son yüz yılda yaşadığımız olaylara şahitlik eden bir emanettir. Bu emanet bizim için burada, kardeşliğimiz ötesinde birlikteliğimizi korumanın bizler için bir namus borcu olduğunu göstermektedir. Çünkü bu aile bir Türk Osmanlı askerinin bıraktığı emaneti 106 yıldır sahibi gelip teslim alacak diye sabırla beklemiştir.”

Emaneti bırakan sahibi Osmanlı askerinin isminin veya mirasçılarının meçhul olduğunu işaret eden Büyükelçi sözlerine şöyle devam etti:

“Tabii (Osmanlı askerinin) kendisini bulmak, ismini bulmak, mirasçılarını bulmak mümkün olmadığı için biz Türkiye olarak, Türk hükümeti adına bu emaneti teslim alıyoruz ve bunu onlar nasıl koruduysa biz de öyle koruyacağız. Bu emanetin, bu dostluğun, bu tarihin simgesi olması için söz veriyoruz.”

Emanetin henüz ne yapılacağına dair bir karar vermediklerini ifade eden Demirer;
“(Alul) ailesiyle birlikte karar verilecektir. Muhtemelen Türkiye’deki bir müzede sergilemeyi tercih edeceklerdir. Biz de onların bu arzusuna saygı duyacağız.” dedi.

Alul ailesinin Nablus ve çevresinde çok saygın bir aile olduğunu dile getiren Demirer, Osmanlı askerinin emanetine gözleri gibi bakıp böylesine bir vefa gösterdikleri kendilerine tekrar teşekkür etti.

HİKAYESİYLE BİRLİKTE TÜRK ASKERİ MÜZESİNDE KORUMASINI İSTİYORUZ

Osmanlı askerinin emanetine ilişkin hikâyenin dededen toruna aktarıldığını anlatan Ragıp Hilmi el-Alul ise;
“İlk olarak 3 yıl önce konunun haberleştirilmesi üzerine emanetin teslimi için Türk ve Filistin hükümetleri arasında irtibat kuruldu. Dişileri Bakanlıkları irtibata geçti ve son aşama gerçekleşti.” dedi.

Mirasçısı çıkarsa sorusu karşısında ise, emanetin onlara ulaştırılmasını arzu ettiklerini de dile getiren Alul;
“Bu emanet artık Türk hükümetinin vilayetinde, korumasında Türkiye’nin bir mülkü oldu. Türk hükümetinden, bu emaneti Türk askerî müzesinde hikâyesiyle birlikte korumasını istiyoruz.” dedi.