HHaber

Bu Adam Bozuk Paralarını Tam 45 Yıl Boyunca Biriktirdi. Onları Yatırma Vakti Geldiğinde Şaşkınlıktan Küçük Dilini Yutuyordu!

Sıra dışı Bir Arkadaşlık

Anders, yardımları için uzun yıllardır arkadaşı olan Jack “Domino Kid” Brown’a da teşekkür etmeyi de ihmal etmiyor ve:
“Benim peni biriktirdiğim gibi Jack de nikel beş sentleri biriktiriyordu. Elime geçen her nikeli onun için saklıyordum. O da benim için penileri saklıyordu.” Bir yerden sonra bu değiş tokuş işi rekabetçi bir hale büründü ve ikimiz diğeri için en çok para bulan, birikimini de en çok arttıran kişi olmaya çalıştık. Onun nikelleri ve benim de penilerim katlanarak artmaya başlamıştı.” Aralarındaki anlaşmaya göre Anders elindeki nikellere karşılık Brown’dan peni alabiliyor, Brown da tam tersine elindeki penileri nikellerle değiştiriyordu. Azimli Anders peni biriktirmeye tamamen adamıştı kendini. Hatta bu konuda sağlam bir duruşa geçti. Daha fazla peni topladıkça elindekileri daha da arttırmayı hedeflemeye başladı. “Birinin evindeyken bir peni bulduğumda onu alıp cebime atıyorum. Ev sahibine de hep söylüyorum; eğer bulduğum yirmi beş sent olsaydı bunu ona geri verirdim. Ancak bir peni bulduğum için artık o benim diyordum” dedi.

Stratejik Harcamalar

Anders bir noktadan sonra penileri kullanmayı tamamen bıraktı ve böylece eline geçen penilerin her birini biriktirerek gittikçe büyüyen koleksiyonuna katmayı başardı. Hatta bir şeyler satın alırken verdiği parayı her seferinde para üstünden birkaç peni almayı garantileyecek şekilde ayarlamaya başladı. Bütün bu penileri toplamak Anders için inanılmaz bir memnuniyet kaynağı olmaya başladı. Öyle ki, Amerika Birleşik Devletleri Hükümeti onlara teslim edeceği her 100$ değerindeki peni için 25$ ek prim vermeyi teklif ettiğinde bile bunu kabul etmedi. Değerli penilerinden bu kadar kolay vazgeçemezdi!

Çok Fazla Peni

Penilerin artık gitme zamanı geldiğinde ise onları bankaya götürmek bile çok büyük bir külfet haline gelmişti. Penilerin tahmini ağırlığı tam 1.270 kiloyu bulmuştu! Bu, ortalama bir Amerikan bizonunun ağırlığına eşitti. 15 damacananın tamamı güçlükle bankaya taşındıktan sonra sıra, penilerin bu büyük damacanalardan nasıl çıkarılacaklarını çözmeye gelmişti.
Uzun Bir Süreç İşte heyecan burada başlıyor!

Anders ve yardımcıları penileri damacanalardan çıkarmanın en kolay yolunun damacanaları baltalarla kırmak olduğuna karar verdiler. Bu yöntem kulağa biraz abartı gelebilir ancak siz olsanız ne yapardınız? Peniler bulundukları kaplardan çıkartıldıktan sona, sıra saymaya gelmişti. Neyse ki otomatik sayma makineleri var. Tüm bu penileri elle saymanın ne kadar uzun süreceğini bir düşünsenize! Penileri sayma makinesinin içine dökerken plastik kovalar kullanıldı.

Zaman Alan Bir İş

Otomatik sayma makineleri kullanıldığında bile tüm penilerin sayılması beş saati buldu. Anders, makinelerin hayatı boyunca biriktirdiği penileri yutmalarını dehşet içinde izledi. Bozuk para makinelerinin torbalarının her 20 dakikada bir değiştirilmesi gerekti çünkü içlerine en fazla 50$ değerinde peni sığabiliyordu. Ne kadar da büyük bir karmaşa olmuştu…

Anders ve ekibinin yerinde olmak istemezdik! Beklenen an gelmişti ve onunda, tüm penileri saymayı başardılar. Büyük an geldi. Anders, tedirgin bir halde bekliyordu. Çünkü büyük bir özenle biriktirdiği penilerinin toplam değerini öğrenmek üzereydi. Penilerin toplam değeri tam 5.136,14$’ti, inanabiliyor musunuz? Bu da demekti ki Anders 45 yılda, yani 16.425 günde tam 513.614 peni toplamıştı. Günde ortalama 31 peni. Anders’ın hikayesi “damlaya damlaya göl olur” deyiminin ne kadar yerinde olduğunun kanıtı. Anders’ın “gölünün” değeri tam beş bin doları bulmuştu.