HHaber

Kanserin İlacı Bulundu Mu?

Yayla muzu olan, “Işgın” adlı sebzedir. Işgın, yeni bir kapı açtı. İlaca dönüştürülmesi için daha pek çok yeni denemeler gerekiyor ve bu bir hayli zaman alacak olsa da umut vadediyor. Işgın hakkında bulunan keşif bilim dünyasında büyük bir heyecan yarattı. İngiliz Daily Express gazetesinde “Işgın hayatınızı kurtarabilir ” başlığıyla yayımlanan haber dünya basınında büyük yankı buldu.
Işgın, kuzukulağıgiller familyasına ait bir bitkidir. Anadolu’da neredeyse her yörede yetişmektedir. Anadolu’da ışkın, aşgın, aşkın, eşkin, eşgin, ıçgın, ıçkın, uçgun, uçkun, uşgun ve uşkun isimleriyle de biliniyor. Doğu Anadolu bölgesinde ise yayla muzu ve dağ muzu olarak da bilinen bu sebzeye yetiştiği yöreye göre Van muzu ve Hakkâri muzu gibi isimler ile de biliniyor. Genellikle çiğ olarak tüketilir. Zeytinyağlı veya yumurtalı yemeği de yapılabilmektedir. Hatta bazı yörelerde reçelini bile yapmaktadırlar.
Türk botanik bilimciler bilinçsiz ve uygun olmayan yöntemlerle toplanan ışgının Anadolu’da yok olma tehlikesi altında olduğu vurgulayarak, koruma altına alınan türler arasına katılmasını tavsiye ediyorlar. İngilizlerin araştırmasına göre de, kanserli hücrelerin gelişmesini önlüyor. Kanser tedavisinde etkisinin yayılmasının ardından oldukça rağbet gören ışgın, kilosu 10 liradan pazarlarda satışı sunuluyor.