HHaber

Enfeksiyonlar karşısında antibiyotik kadar etkili! Küflü peynir şaşırtıyor

Kemik erimesi ve romatizma gibi hastalıkların engellenmesinde büyük role sahip. Peynirlerin küflendirilmesi yöntemi ile elde edilen küflü peynirden en üst düzeyde faydanın sağlanması, hijyenik şekilde ve uygun koşullarda üretilmesine bağlı. Sağlık açısından saymakla bitmeyen büyük faydalara sahip bu peynir cinsi, özellikle enfeksiyonlara iyi gelmekte ve antibiyotik etkisi göstermektedir. Ayrıca küflü peynir, bağırsak florasını da güçlendirmektedir.
Kemik erimesi ve romatizma gibi hastalıklarda, kalsiyum açısından da zengin olmasından ötürü kemik gelişimine yardımcı olmaktadır.
Kemiklerin kırılması veya çatlamasının da önüne geçen küflü peynir, içerisinde barındırdığı mineraller ve vitaminler ile vücut direncini artırmakla beraber, yüksek düzeyde kalsiyuma sahip olmasından ötürü diş sağlığına da iyi gelmektedir.
Bağırsak florasını güçlendiren bu gıdanın, tüm hastalıklara karşı direnç oluşturduğu görülmüştür.
PEKİ KÜFLÜ PEYNİRİN İYİ OLMAYAN BİR ETKİSİ VAR MIDIR?
Küflü peynirlerin faydaları kadar bazı durumlarda aksi yönde etkileri de olabilmektedir. Aslında pek çok yararı olan küflü peynir, özenli ve uygun koşullara riayet edilmedği takdirde bazı iyi olmayan etkilere sebebiyet verebilmektedir.
Küflü peynirin üretim safhalarında olmazsa olmaz şart, hijyenik olunmasıdır. Sağlıksız olduğu bilinen koşullarda üretimi yapılan küflü peynirlerden uzak durmalı, kanserojen özellikleresahip olailecekleri unutulmamalıdır.
Bundan etkilenmemenin en basit yolu da, küf rengi yeşilin dışında olan peynirlere dikkat edip tüketmemekten geçmektedir. Yeşil küfe sahip peynirlerde ters etkiye sebep olan aflatoksin maddesi bulunmamaktadır. Küflü peynirin iyi olmamasının ve ters etki yapmasının sebebi, küflenme esnasında diğer iyi olmayan, istenmeyen küfler ile temas etmesidir. Uygun olmayan sağlıksız koşullarda hazırlanan ya da hazırlanma sırasında bekletilen küflü peynirlerde bu istenmeyen küfler ortaya çıkmaya başlamaktadır.
Her ne kadar vücuun sağlıklı olması için üretilseler de bu tarz olanların çok ciddi etkilere sebep olabileceği hatırlanmalı ve muhakkak uzak durulması gerekmektedir.
Yapılırken gerekli koşullara dikkat edilmesi gereken bir peynir olduğu aşikar olan bu peynirler, en yüksek düzeyde bir hijyen koşulu gerektirir. Küflü peyniri seçerken yeşil küflü olanları tercih edilmelidir. Siyah, kırmızı ya da beyaz renk küfe sahip olan peynirlerden mutlaka uzak durulması gerektiği asla unutulmamalıdır.
Dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise camembert, brie, süzme, krem ve ricotto peynirlerinin küflü çeşitlerini kesinlikle ama kesinlikle tüketmemektir. Bu peynirlerin küflü olanları tüketilmez.