HHaber

Kolesterole diyabete şifa! Osmanlı güzellik için kullanıyordu, çiğ tüketildiğinde…

Mor rengiyle kendine çeken reyhanın, insan sağlığına inanılmaz faydaları bulunuyor. Mikrop söktürücü özelliğine sahip olan reyhan, fesleğen ile aynı aileden geldiğinden dolayı iki bitki çoğunlukla birbiri ile karıştırılıyor. Vücuda giren virüslerin direnci kırarak, vücuttaki varlıklarını en alt seviyeye düşürüyor. Böylece vücudun savunma mekanizmasını güçlendiriyor. Peki reyhan bitkisinin faydaları nelerdir? Kuru veya taze şekilde tüketebildiğimiz şifa deposu reyhan bitkisine dair her şeyi sizler için derledik.

Bilimsel makalelerde latince adı “ocimum basilicum” ile anılan reyhan, fesleğen ile aynı aileye aittir. Osmanlı Saraylarının ünüyle dillere destan şerbetlerinin de ham maddesidir. Osmanlı reyhan bitkisini elbette sadece şerbet olarak tüketmemiştir. Bilindiği üzere sarayda sultanlarının cilt güzelliği için de kullanılmaktaydı. Botanik ve bitki bilimcilerin de kabul ettiği doğal bir şifa kaynağıdır. Alternatif tıp uzmanları tarafından yıllardır şifa niyetine kullanılmış olan reyhan için bakın nelere iyi gelmektedir…
🎆Sinir ve sindirim sistemini baştan yenileyerek vücudu korur.
🎆Bahçelere ve pencere önlerine konulduğunda yaz aylarında böcek ve sivrisinek gibi haşeratın eve girmesine mani olur.
🎆Güçlü kokusu, özellikle örümceklerin güve bırakmalarına mani olur.
🎆Anti bakteriyel özelliğe sahip olması ile vücudu arındırır.
🎆Ruhsal hastalıklarda sakinleştirici özelliği sayesinde alternatif tıpta çok kullanılır.
🎆Reyhan bitkisinin içeriğinde omega-3 kalsiyum, magnezyum, manganez ve demir gibi maddeler yoğun bir şekilde bulunmaktadır.
🎆Güçlü bir toksin atıcıdır ve diyet listelerinde ve zayıflamak isteyenlerin tüketmesi gereken besinler arasında yer alır.
🎆Boğaz iltihaplarında, erken müdahale sağlayarak, virüslerin akciğerlere inmeden vücuttan atılmasına olanak sağlar.
🎆Bağışıklık sistemini güçlendirerek vücut direncini hastalıklara karşı vücudun yüksek tutar.
🎆Bir anda yükselen vücut ısı artışını dengeler ve hücrelerin sıcaklıktan etkilenmesine mani olur. Diğer türlü yüksek sıcaklık yani ateşin etkisiyle hücrelerin bağışıklığı zayıflar ve geri dönülmez ciddi hastalıklar vücuda yerleşir.
🎆Kuluçka dönemleri mevsim geçişleri sırasında bitmiş olan ve üst solunum yolları hastalıklarına sebebiyet veren virüsleri etkisiz hale getirmeye yardımcı olur.
🎆İyi olmayan kolesterol seviyesini düşürür ve damarların tıkanmasına mani olur. Böylece kalp sağlığını da korumuş olur.
🎆Kandaki basıncı dengeleyerek, inme ve felç gibi durumların önüne geçmiş olur.
🎆Vücuda gereken sıvı ihtiyacını da karşılayan reyhan, böbrek üstü bezlerinin çalışmasını destekler. Bu desteği, böbreklerin fonksiyonlarını artırır ve daha iyi çalışmasını sağlar. Taş ve kum oluşumuna mani olur.
🎆Tükürük bezlerinde birikmiş olan besin atıklarını gidermede de bire bir olan reyhan, ağız ve diş bakımında fayda sağlayarak ağız kokusu oluşumuna engel olur. Diş etlerini güçlendirir ve diş köklerini sağlam ve dayanıklı hale getirir.
🎆Kaynatıldığındaki suyu tonik olarak ciltte kullanılabilir. Osmanlı sarayındaki sultanlarının güzellik sırlarından birinin de reyhan olduğu bilinmektedir. Taze reyhanı zeytin yağı ile ezerek cilde sürdükleri ve bu maske ile gözeneklerin daha hızlı kapanmasını destekledikleri de bilinmektedir.
🎆Yemek sonrası yaşanan şişkinlik veya hazımsızlık gibi sindirim problemlerini anında giderir. Mide asidini düzenlemektedir. Çiğ olarak tüketildiğinde ise mide duvarını kuvvetlendirdiği bilinmektedir.
🎆Vücutta ödem oluşmuş ise kolayca atar. Eklem ve kaslara kuvvet verir. Vücutta iltihap birikmesine de mani olur.
🎆Diyabet dolayısıyla gelişebilecek komplikasyonların önüne geçer, var olanları azaltır.
🎆Beyin fonksiyonlarının daha randımanlı çalışmasını sağlayarak, Dikkat eksikliğini giderir. İçeriğindeki omega-3 yağ asidi yüzde 48 seviyesindedir. Bu yağ beyinin daha iyi çalışmasını destekler. İbrahim Saraçoğlu çiğneyerek tüketilmesini tavsiye etmiştir…

REYHAN SUYU DÜZENLİ OLARAK TÜKETİLİRSE…
İbrahim Saraçoğlu’nun anlattığına göre, eski insanların daha dinç olmasına vesile olan besinler arasında reyhan suyunun önemi çok büyüktür. Mikrop yok edici özelliği ile vücuttaki mantarlı hücreleri yok eder, bağırsak florasını düzenler, solunumu destekler, bronşları temizler.
C vitamini bakımından zengin olan reyhan kandaki şekeri de düzenler. Yatıştırıcı özelliği ile depresyon varlığı ve stres gibi durumlarda doğal bir rahatlatıcıdır. Vücuttaki radyasyonu atar ve oksijeni alımını dengeler.

REYHAN ŞERBETİ (ÇAYI) NASIL HAZIRLANIR?

2 demet reyhan, 200 g toz şeker, bir tutam limon tuzu, 1-1,5 litre kaynar su.

Reyhan, toz şeker ve limon tuzunu derin bir kaba koyun. Üzerine kaynar suyu ekleyip demlenmeye bırakın.. Çubuk tarçın eklemek zevkinize kalmış…Soğuyunca süzün ve işte bu kadar…
Bunu şerbet olarak değil de çay olarak tüketmek isterseniz de, limon tuzu ve şeker ilavesiz hazırlayarak, dilediğiniz şekilde şeker, tarçın ilavesi ile tüketebilirsiniz…

Alerjisi olmayanlar kişiler günde 2-3 defa yemeklerden önce 8 gün tükettikten sonra 2 hafta ara vererek tüketmelidirler.

Uzun süreli tedavi amaçlı kullanılan reyhan güvenli olmayabilir. Kan pıhtılaşmasını azalttığı için cerrahi müdahaleden en az 2 hafta tüketilmesi kesilmelidir. Özellikle çayını Yüksek tansiyonu olanlar, hamileler ve çocukların kullanması uygun değildir.
Hamile ve emziren anneler dahil olmak üzere gıda miktarında kullanılmasında hiçbir sakıncası yoktur.

Hepinize Sağlıklı Günler Dileriz…