HHaber

Emekliye 2 bin lira ikramiye müjdesi!

Emeklinin alacağı en düşük bayram ikramiyesinin 1500 lira olacağı ifade edildi. Emekli milyonlarca vatandaşın beklentisi ise elbette daha fazla. Bayram ikramiyesinden yeni emekli olmuş olanlar da faydalanacaklar. Bayram ikramiyeleri tüm emeklilere aynı oranda yatacak. Emekli milyonlarca kişiye müjde. Asgari ücrette yaşanan büyük artış sonrasında milyonlarca emekli ve memur için enflasyon farkı dışında uygulanacak ek zam Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından duyurulmuştu.
Emekli ve memurlar için ek zamma ilişkin detaylar Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bununla beraber SSK ve Bağ-Kur emekli maaşları için taban 2.500 TL’ye yükselirken, memur ve memur emeklisinin zam oranı da yüzde 30.95’e çıktı.
Emekliler, 2018’den beri Ramazan ile Kurban Bayramlarında olmak üzere yılda iki kez verilen ikramiyelerdeki artışı merakla bekliyor. Ankara kulislerinde emeklilere verilecek bayram ikramiyelerinin arttırılacağı konuşuluyor. 1.000 TL bayram ikramiyesi alan emekliler son yapılan zamla 1.100 TL ödeme almışlardı. Milyonlarca emekliye bayram arifesinde rahatlatan ikramiye ödemelerinde neredeyse %100 zam yapılacağı, her iki bayramda yapılacak ödemenin toplam 4.000 TL olacağı konuşuluyor.
🎇Ramazan Bayramında 2.000 TL, Kurban Bayramında ise 2.000 TL emeklilere ikramiye ödenmesi gündemde. Öte yandan bu yıl Ramazan Bayramı’nda ödenecek bayram ikramiyesinin artışı için 1.500 TL ya da 1.750 TL gibi beklentiler de var. Bu artış ile emeklilerin bayramı daha keyifli geçirmeleri sağlanabilir.

DUL VE YETİMİN ALACAĞI TUTAR
KİMLERE VERİLİYOR?
SGK’dan aylık bağlı SSK, Bağkur, Emekli Sandığı emeklileri, şehit yakını ve gaziler, vazife ve harp malullüğü aylığı alan er ve erbaşlar, geçici köy korucuları, şeref aylığı sahipleri, şampiyon sporcular, Kore, Kıbrıs ve İstiklal Savaşı gazileri.

Vefat eden sigortalılardan ötürü aylık bağlanan hak sahiplerine (dul, yetim) bayram ikramiyesi ödemesi ne kadar yapılacak?
Hak sahiplerinin hisseleri oranında yapılacak. Örnek verirsek; eşinin vefat etmesi nedeniyle yüzde 50 hisse oranı ile eşe, yüzde 25 hisse oranı ile yetim çocuğa maaş ödeniyorsa, ikramiye de o oranda paylaştırılacak. Bu durumda örneğin; bir işte çalışmadığı, kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık almadığı için eşinin maaşının yüzde 75’ini almakta olan dul eşe güncel rakamla 825 lira ikramiye ödenmektedir.

BANKAYA YATACAK
Halen Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan aylık alanların bayram ikramiyesi alması için başvuru yapmalarına gerek yok. Bu kişilere ikramiyeler herhangi bir başvuru olmaksızın ödenecek.

Ödemeler doğrudan emekli aylıklarının yatırıldığı bankalara yapılacak. Dolayısıyla bayram ikramiyelerini emekliler kendi bankalardan çekebilecekler.

BAYRAM İKRAMİYESİ NE KADAR OLACAK? DİĞER SENARYOLAR NELER?
🎇Asgari ücretin artışı olan yüzde 50.5 uygulanırsa yeni tutar 1.655 liraya ulaşabilecek. Memur zammı öne çıkarsa yüzde 30.9 artışla 1.440 lira rakamı gündeme gelebilecek.
🎇En düşük emekli maaşı 1.500 liradan 2 bin 500 liraya yükseltilmiş, yani artış yüzde 66.6 olmuştu. Hesaplamada bu oran baz alınırsa da, ikramiyenin 1.800 lirayı geçmesi beklenir. Yılda iki kez ödenen ikramiyenin ne olacağı resmi bir açıklama yapılınca tam olarak kesinleşecek.
Şu an için senaryo ve hesaplamalar bunlar.