HHaber

Lezzetli çay için tüm püf noktaları

Bu işlemi sıcak suyla değil, soğuk suyla yapmalısınız. Çayın nemlendiğinde kendine has özünü kaybettiğini savunan uzmanlar da var elbette ama bu konudaki tercih tamamen size ait.

Peki çayın lezzetli olması için nasıl demlenmesi gerekmektedir?

Kaliteli ve lezzetli tam kıvamında bir çay içmenin ilk sırrı, elbette çay harmanının kalitesinde saklı.
Damak zevkinize göre seçtiğiniz çayınızı nemli ve sıcak ortamdan uzakta muhafaza etmeniz de ikinci püf noktası. Bu sayede çay tazeliğini daha uzun süre koruyacak, böylece kokusundan ve lezzetinden hiçbirşey kaybetmeyecektir.

Dikkat edilmesi gereken diğer bir nokta da çayı demleyeceğiniz suyun sıcaklığı ve kalitesidir. Pek çok kişi kaynar su ile çay demlemeyi alışkanlık haline getirmiş ve böyle de devam etmektedir. Kaynar su ile demlenen çay bir anda yanar. Bu yüzden kaynamış olan suyu bir miktar dinlendirdikten sonrasında demlemenin daha uygun olacağı uzmanlarca önerilmektedir.

Çay demlemek için ideal su sıcaklığı ne derseniz, bu sıcaklık 80-85 derecedir. Yani kaynayan suyun altını kapatıp birkaç dakika beklemek ve sonrasında demlemek bunun için yeterli olacaktır.
Çayı demlerken kullandığınız suyun kalitesi de çayın lezzetine etki eden önemli bir unsur olmakla beraber, musluk suyu sertliği sebebiyle tercih edilmeyip, daha yumuşak bir içme suyu kullanılmalıdır.

Çaydanlığı ocağa koyup suyun kaynamasının beklendiği esnada içi boş olan üst demliğin de üzerine konması, demliğin önceden ısınmasını sağlar ve bu da demleme yaparken ideal sıcaklığı korumaya yardımcı olur

Çay demlerken hangi ölçüye göre çay atılmalıdır?

Çay demlerken ne kadar suya ne kadar çay atılacağı da merak konusudur. Ortalama bir ölçü vermek gerekirse, 1 çay bardağı suya için kişi başına 1 tepeleme çay kaşığı çay atılmalıdır. Günlük kullandığınız demliğinize göre bu ölçüyü zamanla alışarak ayarlayabilirsiniz.

Doğru çay demleme şekli ise; çaydanlığın altında kaynayan suyun üst demliğe alınıp sonrasında suyun üzerine çay eklenmesi şeklinde olmalıdır. Eğer ki çayı önce koyup üzerine su ilave ederseniz çayın haşlanmasına sebep olursunuz ve bu da tadını bozan bir etkendir.

Demliğinizin boyutuna ve kişi sayısına göre üst demliğe çay ekleyip kapağı kapatılarak çay demleme işlemine başlanmış olur.

Keyifli bir dem oluşmasını istiyorsanız çayın demlenme süresi olan 20 dakikaya riayet etmelisiniz. Bu sürenin sonunda da demlenmiş çayın yapraklarını deminden ayırırsanız çayınız tadı hiç bozulmayacaktır. Eğer ki ayırmazsanız çayınız demlenmeye devam edecek ve bir süre sonra ağzınızı buran,a/cımsı bir tat oluşacaktır. Bunu önlemek için de demlendikten sonra sıcak ocak üzerinde kaynatmaya devam etmemelisiniz.

Çayınızın içine aroma verici olarak bergamot ekleyebilirsiniz. Bu sizin damak zevkinize kalmıştır, buna göre miktarı değişecektir. Bergamotun yanısıra karanfil, vanilya, limon da siyah çaya eklenebilecek aroma verici maddelerdir. Karanfil seven biriyseniz birkaç adet karanfil yeterli olacaktır.

Eşsiz aramosı ile demlenen çayınızı ister ince belli bardakta, isterseniz de fincanda afiyetle yudumlayarak içmeye geldi sıra. Afiyet olsun.

NOT: Çayda bulunan tein adlı madde vücutta suyu tutmama özelliği sayesinde vücudun terlemesine yardımcı olacak ve sıcak yaz günlerinde rahat terlenmesini sağlayacaktır. Bu sayede daha çok ter buharlaşırtırır ve vücut ısısını düşürür.