HHaber

Türkiye’de Son Dakika Omikron Alarmı! Ocak ayında…

PEKİ HANGİ ÖNLEMLER ALINACAK?

Alınacak önlemlerin sınırlı boyutta olacağı, PCR zorunluluğu, kapalı mekanlarda da sıkı pandemi kurallarına yeniden dönüş gibi planlar yapıldığı kaydediliyor.

EKSİK AŞILAR TAMAMLANSIN

Ocak ayının sonunda vaka sayısındaki artışın önlenmesi için uzmanların değerlendirmelerine göre, eksik aşıların tamamlanması, 3. doz aşıların yapılması büyük öneme sahip durumda.

3. doz aşının yüzde 80 koruyuculuğu hatırlatılarak, önlem adına yapılacak en etkili adımın herkesin aşıyla bağışıklığını oluşturmak olduğu ısrarla belirtiliyor.

Verilere göre yaklaşık 25 milyon kişinin aşıları tam değil. 18 yaş üstünde 7 milyon kişi ise henüz hiç aşı yaptırmadı.

POZİTİFLİKTE ORAN YÜZDE 5

Türkiye’de 5 ay sonra aktif vakada sayının 300 binin altına indiği açıklandı. Son bir haftalık süreçte ise vakaların pozitif çıkma oranı da yüzde 5 civarında seyretti. 19 Aralık’ta ise pozitiflik oranının yüzde 4.8 olduğu belirtildi.

Üçüncü doz aşılarda sürenin 3 aya indirilmesi akabinde günlük aşılama yeniden bir milyon sınırına yaklaştı. Belirtilen aşı rakamı, geçen haftadan itibaren her gün ortalama 850 bin civarında.

Uzmanlara göre; hastalığın şu ana değin hafif seyretmesi, kazanılmış bağışıklıktan kaynaklanmakta. Vakalarda belirtilerin hafif olmasının sebebi virüsün kendi etkisi değil, şu ana kadar doğal enfeksiyon veya aşıyla belirli bir bağışıklık seviyesine ulaşılmasının etkisi olduğu belirtildi.

OMİKRON’A SIKI TAKİP

Omikron’un ülkemiz ve dünyadaki seyri de yakından takip edilmekte. ABD’de yeni vakaların yüzde 3’ü geçen hafta itibariyle Omikron varyantına ait. Bu hafta ise sayı artarak yeni vakaların yüzde 73’ü bu varyanta ait çıkmakta.

İngiltere’nin rakamlarına bakıldığında ise Güney Afrika’da olduğu gibi, Omikron varyantına bağlı vaka sayıları hızla arttığı fakat, hastaneye yatış ve vefat sayılarının aynı oranda yükselmediği görüldü. Omikron dalgasının daha hafif olacağına ilişkin yorumlar yapılmakta.