HHaber

Kıyametin Alametleri Nelerdir Gerçekleşen ve Gerçekleşmesi Beklenen Alametler Hangileridir?

Dünyanın kuzey manyetik kutbunun hızla yer değiştirdiği açıklandı.

Peki kıyamet alametleri hangileridir, Kur’anda geçen kıyamet alametlerinden hangisi gerçek olmuştur, hangisi beklenmektedir? Gelin birlikte gerçekleşen ve gerçekleşmesi muhtemel kıyamet alametlerine göz atalım.

Kıyamet mi kopacak araştırması sosyal medyanın gündemi oldu ve ard arda Dünya üzerinde meydana gelen felaketler kıyametin habercisi mi sorusu herkesin aklına gelir oldu. Tüyleri diken diken eden son açıklama ise bilim adamlarından geldi. Bilim adamları tarafından Dünyanın kuzey manyetik kutbunun hızla yer değiştirdiği açıklandı.

Yani Kuzey ve Güney Doğu ile Batı yer değiştirecek. Kur’an da bildirilen belirtiler genellikle
1- Küçük Alametler (Alâmât-ı Suğra) ve
2- Büyük Alametler (Alâmât-ı Kübrâ) olmak üzere iki bölüm halinde incelenmektedir.

Âhir zaman olarak tanımlanan Kıyâmet öncesi dönemde dini duygu, düşünce ve davranışların zayıflaması, dini kurallara gereken önemin verilmemesi, ibadetlerin terkedilmesi, ahlaksızlığın çoğalması biçiminde kendini gösteren Küçük Alametler’in başlıcalarını şu şekilde sıralamak mümkündür:

a) İnsanların bina yapmakta birbiriyle yarışması. (Buhârî, Fiten, 25; bk. Tecrid-i Sarih Terc; 1/58).

b) İnsanların vefat etmeyi temenni etmeleri (Buharî, Fifen, 25; Müslim, Fiten, 53-54)

c) Câriyenin efendisini doğurması (Müslim, İmân, 1).

d) Hicaz’da bir ateşin çıkarak Busra’da (Şam yakınlarında bir yerde develerin ayaklarını aydınlatması (Buhârî, Fiten, 24; Müslim, Fiten, 42

e) Fırat nehrinin sularının çekilerek, nehir yatağından altın çıkması (Müslim, Filen, 29-31).

f) İkisi de hak iddiasında bulunan iki büyük İslâm ordusunun birbiriyle savaşması (Buhârı, Fiten, 25; Müslim, Fiten, 17).

g) İslâmî ilimlerin ortadan kalkması, cehaletin artması (Buhârî, Fiten, 4).

h) Depremlerin çoğalması (Buhârî, Fiten, 25).

ı) Zamanın yaklaşması, gece ile gündüzün eşit olması (Buhârî, Fiten, 25).

i) Cinâyetlerin çoğalması, fitnelerin zuhur etmesi (Buhârî, Fiten, 4; Müslim, Fiten, 18)

j) Yahudilerle Müslümanların savaşmaları, Müslümanların Yahudileri yok etmesi (Tecrid-i Sarih Tercümesi, VIII/341; Müslim, Fiten, 79-82).

k) Zinanın açıktan işlenmesi, içki tüketiminin artması, kadınların çoğalıp erkeklerin azalması (el-Ali en-Nâsif Tac, 5/335).

l) Kahtân’dan bir kişinin çıkarak, insanları asâsı ile sevketmesi (Buhârî, Fiten, 23).

Kıyâmetin büyük alâmetleri ise şu hadis-i şerifte toplu olarak zikredilmektedir:
Huzeyfetu’l-Gifarı (r.a)’den rivayet edilmiştir:
“Biz bir gün kendi aramızda konuşurken, Hazreti Peygamber yanımıza çıkageldi. Bize “Ne konuşuyorsunuz?” dedi. Biz de “Kıyâmet gününden konuşuyoruz” diye cevap verdik. Hazreti Peygamber;
“Şüphesiz on alâmet görülmedikçe kıyamet kopmayacaktır.” dedi ve “Deccâl’i, dumanı(duhan), Dâbbetü’l-arz’ı, güneşin batıdan doğmasını, İsa (a.s.)’ın yere inmesini, Ye’cûc ve Me’cuc’u, doğuda, batıda ve Arap yarımadasında olmak üzere üç yer çöküntüsünü, son olarak da Yemen’den çıkarak insanları Mahşere sürecek ateşin vuku bulacağını söyledi.” (Müslim, Fiten, 39)

Kıyâmetin bu on büyük alameti başka hadislerde ve de İslâm bilginlerince şu şekilde açıklanmaktadır:
Deccâl, kıyâmette zuhur edecek yalancı bir kişidir, İslâm Dini’ni ve Müslümanları ifsad edip, kötülüğe ve bozgunculuğa sevketmek isteyecektir. Deccal’in sağ gözünün kör olduğu, iki gözünün arasında “kâfir” yazdığı, çocuğunun olmadığı, Medine’ye ve Mekke’ye giremeyeceği, ortaya çıktıktan sonra yeryüzünde kırk gün kalacağı, bu süre içerisinde istidrac türünden bazı olağanüstü olaylar göstereceği, daha sonra da yine kıyâmetin büyük alametlerinden olan Hz. İsa’nın yeryüzüne inmesiyle onun tarafından yok edileceği sahih hadislerde bildirilmiştir (Buhârı, Fiten, 26; Müslim, Fiten, 37, 39, 40, 91, 101, 110, 112).

Duman anlamına gelen duhan da kıyâmetin büyük alametlerinden biridir (Müslim, Fiten, 39). Kıyâmetin vukuundan önce dünyayı bir duman bulutu kaplayarak, kırk gün ve kırk gece kalacak, mü’minler nezleye tutulmuş gibi, kâfirler ise sarhoş gibi olacaklardır. Duman anlamına gelen duhan da kıyâmetin büyük alametlerinden biridir (Müslim, Fiten, 39).