HHaber

Ayakta kalacak 5 ülke… Milyarderler o ülkelerden arazi almaya başladı

Bilim insanları tarafından, dünyanın küresel çöküşü durumunda sığınılaabilecek en güvenli ülkeler belirlendi. Bu ülkeler arasında, Yeni Zelanda, İzlanda, İngiltere ve İrlanda ile Avustralya’nın Tazmanya eyaleti yer almakta.
Yeni Zelanda jeotermal ve hidroelektrik enerjiye, bol tarım arazisine ve düşük nüfus yoğunluğuna sahip olmasından ötürü bu listenin ilk sırasında yer aldı.

UYGARLIK T*E*HDİT ALTINDA
Araştırmacılara göre; birbirine karmaşık ağlarla bağlı halde bulunan enerji temelli küresel ekonominin neden olduğu çevresel hasar dolayısıyla, insan uygarlığının “t*e*hdit altında.” Uzmanlar; şiddetli bir finansal k*riz, küresel ısınmanın etkileri, doğanın tahribatı, Covid-19 ve daha beter bir pandemi veya bunların bir kombinasyonunun küresel bir çöküşü ortaya çıkabileceğini dile getiriyorlar

Hangi ülkeler böylesi bir çöküş karşısında daha dirençli diye değerlendirme amaçlı ülkelerin nüfusları, gıda yetiştirme alanları ve kapasiteleri, sınırlarını istenmeyen kitlesel göçlerden koruma, elektrik şebekeleri ve bazı üretim yeteneklerine göre sıralamaya sokuldular.
Bu sıralamada ılıman bölgelerdeki ve çoğunlukla düşük nüfus yoğunluğuna sahip adalar ilk sırayı aldı.

Bununla birlikte bilim insanları, çalışmalarının dayanıklılığı artırmak için ülkelerin iyileştirmesi gereken faktörleri denvurguladılar. Ekonomik verimliliğe değer veren küreselleşmiş bir toplumun, dayanıklılığa zarar verdiğini ve gıda ve diğer hayati sektörlerde yedek kapasitenin bulunması gerektiğini dile getirdiler.

MİLYARDERLER YENİ ZELANDA’DAN ARAZİ SATIN ALMAYA BAŞLAMIŞ BİLE

Sustainability dergisinin bir çalışması, milyarderlerin k*ı*yamete hazırlık olarak Yeni Zelanda’da sığınaklar için arazi satın aldıkları ortaya çıkardı.

İngiltere’deki Anglia Ruskin Üniversitesi Küresel Sürdürülebilirlik Enstitüsü üyesi Prof. Dr. Aled Jones;
“Yeni Zelanda’nın listemizde olmasına şaşırmadık. Sınırları kolayca korunabileceği ve iklimin ılıman olduğu bölgelerin en güvenli yerler olduğu sonucuna vardık. Dolayısıyla, geriye dönüp bakıldığında, üzerlerinde büyük adaların yer aldığı ülkelerin listede başı çektiği oldukça açık” dedi.

İNGİLTERE’NİN LİSTEDE OLMASI İSE ŞAŞIRTTI

Jones devamında;
“İngiltere’nin olası bir felakete karşı güçlü çıkması bizi oldukça şaşırttı. Ülke, yoğun bir nüfusa ve geleneksel olarak dış kaynaklı üretime sahip. Şu anda kendi yiyeceğinin yalnızca yüzde 50’sini üretebilmekte. Ancak sarsıntılara dayanma potansiyeli var.”

CANKURTARAN SANDALLARI
Araştırmacılar, “sarsıcı toplumsal çöküşlerden etkilenmeyen” ve bu nedenle nüfuslarını önemli ölçüde koruyabilen yerleri “cankurtaran sandalları” olarak tanımladılar.

TÜM F*E*LAKETLERİN AYNI ANDA YAŞANMAMASI İÇİN BİR NEDEN YOK

Jones sözlerinin devamında ise;
“Büyük küresel gıda kayıpları, bir finansal kriz ve bir pandemi son yıllarda art arda dünyayı kuşattı. Bunlar aynı anda gerçekleşmediği için şanslıyız. Ancak, tüm bunların aynı yıl gerçekleşmemesi için gerçek bir neden yok” dedi ve tedbir için uyardı.