HHaber

Uyurken boşluğa düşme hissi

Kimi uzmanlar hipnik sarsıntıyı, uyku ile uyanıklık arasındaki bir harpten kaçıp kurtulan hareketler olarak özetlerken; bazıları ise, y*ı*rtıcı hayvanlardan korunmak için ağaçların dallarında uyuyan primat atalarımızdan, genetik yoluyla bize geçen bir içgüdüsel bir davranış olduğu şeklinde açıklamalar yapmaktadırlar.

Uyanıkken boşluğa düşme hissi bile bize yabancı iken primat atalarımızı hatırlayabilmek elbette ki mümkün değildir.
Bilimsel açıklamalar bizleri şu aşamalara götürmekte:
Uykuda bedenleriniz felç olur ve dış dünyadaki olaylardan habersiz olursunuz. Ama kas kontrolünüz bir şalter gibi birden bire inmez. Beynin, gelen impulsları ayıran, bütün duyusal ve motor merkezler arasında bağlantılar kurup, veri iletişimini koordine eden nöron ve lif ağı olan “retiküler harekete geçirici sistem” olarak adlandırılan alanı, nefes alma gibi temel işlevlerimizi kontrol ederken, bize bir uyarı alıp almadığımızı söyler.

Uykunun başlatılması anında ise hipotalamusta yer alan ventrolateral preoptik çekirdeğin rolü vardır.
Uykuya daldığınızda, retiküler aktivasyon sistemi vücudunuzun kontrolünü serbest bırakırken, venterolateral preoptik çekirdek görevi devralır. Bu süreç, dimerli elektrik anahtarının, ışığı yavaş yavaş kısması gibidir; ancak her zaman düzgün çalışmaz. Bazen artan uyandırıcı enerjinizin rastgele p*a*t*lamaları, net olmayan nedenlerden dolayı sarsıntılı hareketler biçiminde kendini gösterebilir.
Uyku evrelerinin incelenmesi esnasında tespit edilen hızlı göz hareketlerinden de tespitle, bunların rüya gören beyninizle hiçbir ilgisi yoktur.

Peki Bu Hipnik Sarsıntının Olası Nedenleri Nelerdir?

Hipnik sarsıntı motor aktiviteleriniz ile ilgili olduğundan, motor sisteminizi gece aktif tutacak herhangi bir şey, bir uyaran bu deneyimi yaşama olasılığınızı artıracaktır.
Bazı küçük önlemler alarak rahatsızlık hissinden kurtulmak elbette mümkün. Bunlar: g
1. Uyarıcılar Gün boyu aldığınız çayla beraber tein, kahveyle beraber kafein ve benzeri uyaranlar uykuya geç dalmanıza neden olabilir. Özellikle akşam saatlerinde, kahve ve çay gibi içeceklerin tüketimini azaltmanız hipnik sarsıntı yaşamamanız açısından fayda sağlayacaktır.

2. Ağır egzersizler, gün içinde bedeninizi zorlayan ağır işler yapmanız veya spor antremanında kendinizi zorlamanız, hipnik sarsıntı yaşama ihtimalini güçlendirebilmektedir.

3. Yoğun stres altında bulunduğunuz bir dönemde bulunmanız (boşanma, sevilen birinin kaybı, iş kaybı gibi veya sizi sıkıntı içinde bırakan çekişmelerden dolayı ortaya çıkan yoğun stres durumu varsa boşluğa düşme hissinin uykunuza eşlik etmesi durumu sıklıkla tekrarlanır.