HHaber

Yıllardır Yanlış Bildiğimiz Kulak Çınlamasının Asıl Anlamı Bakın Neymiş

Aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli nedenlerle oluşabilir:

Konser alanı veya inşaat gibi yerlerde uzun süre yüksek sese maruz kalmak veya çok yüksek ses seviyesinde hoparlör veya kulaklıktan müzik dinlemek buna neden olabilir. İlk durumda, iyileşmek ve normale dönmek kolaydır. Ancak ikinci durumda, alışkanlık olduğu için kulağa ulaşan aşırı hacmin verdiği hasar kalıcı bir hale dönüşebilir. Kulak kiri de kulak çınlamasının sebebi olabilir. Kulak kiri birikmesi nedeniyle kulak kanalında oluşan bir tıkanıklık, kulak zarının şişmesine ve hatta tahriş olmasına neden olur ve bu rahatsız edici hayali sesi üretebilir. Bu durum aynı zamanda bir kulak enfeksiyonundan da kaynaklanabilir. Yaşlandıkça ise uzun vadede, 60 yaşın üzerindeki insanlarda sürekli devam eden bir uğultu veya tıkırtı hissine neden olabilecek olan işitme duyumuzu yavaş yavaş kaybedebiliriz.

Başka bir neden ise kan basıncındaki ani değişikliklerdir. Baş ve boyun yaralanmaları ve hatta bu bölgelerdeki aşırı stres de işitmemizi etkileyerek kulak çınlamasına neden olabilir.
Çınlamanın sebebi bu olduğunda, genellikle sadece bir kulakta meydana gelir.

Öte yandan, bu durum orta kulak kemikçik (otoskleroz) sertleşmesinin belirtilerden biri olabilir. Ne zaman temporomandibular eklemde (çene kafatası karşılayan nokta) değişiklikler olur ya da yaralanmaya uğrar, işte bu da kulağa olan yakınlığından ötürü kulak çınlamasına neden olabilir.
Bu his, daha aşırı durumlarda ise, iç kulaktaki bir durum olan Ménière sendromu gibi hastalıkların bir belirtisi olabilir. Y da kafatasında bulunan iyi huylu bir tümör tarafından tetikleniyor olabilir.

Antidepresanlar, antibiyotikler gibi ilaçların kullanımı da buna neden olabilmektedir.

Kulak çınlaması nasıl önlenir?
Bu his çok uzun sürerse ve yüksek yoğunlukta algılanırsa günlük hayatımızı etkileyebilir ve yorgunluk, konsantrasyon eksikliği, sinirlilik hali, uyku veya hafıza sorunlarına neden olabilir.

Bu nedenle aşırı yüksek seslerden kaçınmak, kulaklıkları tam seste dinlememek ve gürültülü bir etkinliğe katılmamak, kulaklarımızı korumak için kulak tıkacı kullanmak iyi bir fikirdir.

Bu durum için özel bir tedavi olmadığından, sağlıklı bir diyet ve egzersizle kardiyovasküler sağlığımıza dikkat etmek gerekmektedir.