HHaber

Süpermarketlerdeki fiyatlara karşı flaş adım, Marketler artık o ürünleri satamayacak!

Mevcut, bin 500 metrekareden küçük alanda hizmet vermekte olan zincir marketlerin ise züccaciye, kozmetik ve kırtasiye gibi ürünlerin satışının yasaklanması tartışılıyor.

Bu netleşirse marketler artık bu ürünleri satamayacaklar.

ERDOĞAN’IN TARIM KREDİ’DEN ALIŞVERİŞ YAPMASI

Cumhurbaşkanı’nın, Tarım Kredi Kooperatifi marketinden alışveriş yaptı. Akabinde de Türkiye genelindekimarketlere ek olarak, bin kadar bu tür marketlerin yapılması talimatı verdiğini de açıklamasının ardından Tarım Kredi Kooperatifi Genel Müdürü Fahrettin Poyraz da, Meclis’e gelerek AK Parti grup yöneticilerine son durum hakkında bilgilendirmelerde bulundu. AK Parti’nin de uzun süredir gündemde olan ve merakla beklenen Perakende Yasası’nın hazırlıklarını hızlandırdığı bildirildi.

GIDA PİYASASINDAKİ DÜNYA ÖRNEKLERİ İNCELENDİ

Fiyat artışlarına “müdahale” ile ilgili düzenleme örneklerine dair, gelişmiş ülkeler için araştırmalar yapılmış ve buralarda görülmediği bilgisi aktarılmıştır. Bu kapsamda perakende mağazaların çalışma gün ve saatleri, indirim kampanyaları, haksız rekabetin önlenmesi, belirli ürünlerin satışına ilişkin kısıtlamalar ve yeni mağaza açılma koşulları tek tek ele alındı.

Türkiye’de toplam sayısı 234 olan zincir market, 35 bin şubesiyle sistemdeki yerini koruyor. Bunun yaklaşık yüzde 60’ını, üç büyük market zinciri oluşturuyor.

AK Parti kaynakları;
E-ticaret, zincir market, esnaf ve tüketiciyi, “optimum” noktada buluşturacak bir sistem üzerinde çalışıldığını belirtirken, “Tüketicinin ucuza ürün alabilmesini, mahalle arasındaki esnafın ayakta kalabilmesini, zincir marketlerin tüketiciyle en ucuz ürünü buluşturabilmesini ve e-ticaretin de bazı vergi istisnaları ile varlığını sürdürebilmesini sağlayacağız” tüm bu değerlendirmeleri yapmaktayız denildi.

İngiltere’de 2013’te kurulan, “Süpermarket Ombudsmanlığı” sisteminin de değerlendirildiğini aktaran AK Partili yetkililer, “büyük zincir marketlerin pazar güçlerini tedarikçilere karşı kötüye kullanmalarını ve serbest piyasa sistemine aykırı şekilde haksız kazanç elde etmelerini önlemek” maksadıyla kurulan bu sistemin, Türkiye’de de kurulabileceği sinyallerini verdiler.