HHaber

E-Devlet’ten sorgulanabiliyor! 15 gün süresi var! Ehliyeti ve arabası olan herkesi kapsıyor…

“Vatandaşlar 15 gün içinde Sulh C-e-za Mahkemesi’ne itirazda bulunabilir.”

Trafik c-e-zasında tebliğ zorunluluğu olduğunu vurgulayan Özak;
-“Bu tebligat ne zaman gelirse, itiraz ve yasal ödeme süresi o zaman başlar. Tebliğ süresi ise trafik ihlalinin işlendiği tarihi takip eden takvim yılının son günü bitimine kadardır. Aksi takdirde c-e-za iptal edilir” diye konuştu.

FOTOĞRAF DAYANAĞI YOKSA

Trafik c-e-zalarında ceza iptalinin de söz konusu olabildiğini belirten Özak;
-“Özellikle sadece memur tarafından imzalanan ve sürücünün imzasının bulunmadığı durumlarda c-e-zalar iptal edilebilmekte.
Ayrıca trafik ihlaline ilişkin bir fotoğraf da olmalı. Fotoğraf kaydının olmadığı hallerde de tutanağın dayanaksız olduğu gözetilerek itiraz edilebilir. Bu gibi durumlarda trafik c-e-zasının iptaline karar verilebilmekte” şeklinde konuştu.

KAMUYA MI ŞİRKETE Mİ?

Köprü ve otoyollarda kaçak geçiş yapanlara, giriş-çıkış yaptığı mesafeye ait ücretin dört katı kadar para ce-z-ası uygulanıyor. Geçiş ücretinin 15 gün içinde ödenmesi durumunda ise c-e-za uygulanmıyor. Ancak çoğu kişi c-e-zasını nasıl sorgulayacağını ve varsa c-e-za ücretini nereye ödeyeceğini bilmiyor. Merak edilen detayları Avukat Yunus Özak’la konuştuk. Öncelikle geçiş ihlali yapılan yolun işletmesinin kime ait olduğunun oldukça önemli olduğunu belirten Özak, “Karayolları Genel Müdürlüğü’ne ait bir yolda kaçak geçiş yapıldıysa ‘kgm.gov.tr’ adresinde ‘ihlalli geçiş sorgulama’ kısmından bilgi alınabiliyor” şeklinde aydınlatıcı bilgiler verdi.

İCRA SÜRECİ YAŞANABİLİR

Vatandaşların asıl sorun yaşadığı konunun kamu-özel işbirliğiyle yapılan köprü ve otoyollarda olduğunu aktaran Özak;
-“Bu yollarda kaçak geçiş yapan vatandaş, yolu işleten şirketin söz konusu yol için açtığı internet sitesinden c-e-zasını öğrenebilir. Ödemeyi de yine bu sitedeki talimatlar doğrultusunda yapabilir. Ancak son dönemde özel olarak işletilen otoban ve köprülerde vatandaşın canı yanabilmekte.
Çünkü sistemsel bir arıza olabiliyor ya da vatandaşın aracındaki kontör/bakiye yetmiyor. Bu durumda şirket bir süre sonra icra takibi başlatıyor” şeklinde açıklama yaptı.

TÜKETİCİ HEYETİNE GİDİLEBİLİR

Vatandaşın icra takibine itiraz etme hakkının bulunduğunu bilmediğini söyleyen Yunus Özak;

-“İcra takibine itiraz edilmediğinde durum vatandaşın malının haczine kadar gidebilmekte. Aslında özel bir şirketin işlettiği yolu kullanan vatandaş, ‘tüketici’ konumundadır. Tüketici Hakem Heyeti’ne gidilmesi durumunda kaçak geçiş yapan vatandaş, örneğin OGS veya HGS’den kaynaklanan bir sorun yaşamışsa, yine geçiş ücretini öder ama faiz işlemişse ondan kurtulabilir” bilgilerini verdi
(Kaynak:Hülya ÇAYLAK)