HHaber

A101 çalışanları anlattı Rüşvet, tehdit, tarihi geçen ürünler

Mağaza çalışanlarından Market-Sen üyesi Nergiz Özer, üç yıl boyunca A101’de çalıştığını ve sık sık mobbinge maruz bırakıldığını söyledi.

“PARASINI İŞÇİLERDEN İSTEDİLER”

Çalıştığı süre boyunca son kullanma tarihi yaklaşan ürünlerin satılması için zorlandığı iddiasında bulunan Özer, bu ürünleri işçilerin kendi ceplerinden ödediğini bile söyledi. Çalınan ürünlerin parasından ötürü de elemanların sorumlu tutulduğunu ve bu paraların çalışanlardan istendiğini söyleyen Özer;

“Kamera kayıtlarına rağmen bizlere ‘Siz yaptınız, siz ödeyeceksiniz’ dediler” diye konuştu. Özer, bölge sorumlusu ve satış müdürleri tarafından “Dediğimizi yapmazsanız farklı bir kodla iş çıkışınız olur” tehditlerine defalarca maruz kaldıklarını da öne sürdü.

“ENGELLİ OLMAMA RAĞMEN AĞIR KOŞULLARDA ÇALIŞTIRDILAR”

A101’in engelli kadrosundan işe giren çalışan Agit Elçi ise, palet çekme gibi ağır işlerin dahi kendisine zorla yaptırıldığını ve engelli işçilerin kötü muameleye maruz bırakıldığını iletti. Elçi ayrıca, depodan eksik gelen ürünlerin parasının dahi işçilerden alındığını öne sürdü. A101’de yaşadıklarına işçilerin itiraz ettiğini belirten Elçi, patronun “Avukatlarımız sağlam” tehditlerine maruz kaldıklarını da ekledi. Elçi, ağrılarından ötürü çalışamadığını dile getirdi.

“HATAMIZ OLMADIĞI HALDE KODLARLA İŞTEN ATIYORLAR”

Kamera kayıtlarıyla sabit olmasına rağmen 1.600 TL değerindeki bir ev robotunun depodan gelmediğini, bunun üzerine bir A101 işçisi arkadaşının hırsızlıkla suçlandığını ve ne yazık ki tehdit edildiğini söyleyen Özer, arkadaşından önce savunma istendiğini ve çalışanın tüm baskılara rağmen ev robotu ücretini ödememesi sonucunda da işten atıldığını sözlerine ekledi. İstifasını vermeden önce de çalışanın kendisine;

“Zaten istifasını vermese farklı bir kodla çıkışı yapılacaktı.” denildiği iddiasında bulunan Özer, “Elime bir tane su bile alsam ‘bu kız bu suyu ödememiştir’ şeklinde hırsızlık damgasını vuruyorlardı. Bize çeşitli kodlarla işten çıkış vererek atıyorlar ve başka yerde çalışmamıza da mani oluyorlardı.” dedi.

“RÜŞVETE ŞAHİT OLDUM”

Rojda Aslan tarafından A101’deki rüşvet iddialarını sorulması üzerine iddiaların doğru olduğunu dile getiren Özer, rüşvete birebir şahit olduğunu kaydetti. Özer iddialar hakkında “Denetmen yanımdaydı. Bu mağazan da eksik, şu mağazan da eksik dedi. Bölge sorumlusuna şunları getir, fotoğrafını çekeyim denetimin yüksek gelsin dedi. Mağaza sorumlumuz da oradaydı. O da bu duruma göz yumdu. Bu sayede mağaza denetimine hak etmediği halde 95 verildi.” dedi.

“HASTALANDIĞIMIZDA RAPOR ALMAK YASAKTI”

Pandemi sürecinde 3 ay boyunca hasta dahi olsa işe geldiğini, çalışmaya devam ettiğini belirten Özer, rapor almamaları gerektiğinin ve aldıkları taktirde işten atılacaklarının kendilerine dayatıldığını da iddia etti. Elçi, belindeki rahatsızlıktan ötürü aldığı 5 günlük raporun bile reddedildiğini ve işe gitmediği taktirde iş çıkışının verilip, işten atılacağının kendisine bildirildiğini iddia etti.