HHaber

Son dakika: Altın fiyatlarında son durum Kritik veri açıklandı!

1.774 dolar ile 1.782 dolar seviyesinde hareket etti.

Altının ons fiyatı, ABD enflasyon verisi öncesi 1.774 dolar seviyesinde hareket ederken; gelen veri sonrası beklentileri boşa çıkarmayacak şekilde 1.782 dolar seviyesine kadar ilerledi. Ons altın fiyatları saat 16:41 itibarıyla yüzde 0,28 oranında bir artış sonrasında 1.780 dolar seviyesinde hareketine devam etmekte.

ABD enflasyon verisi ve ABD istihdam verisi, ABD Merkez Bankası’nın (Fed), Faiz artırım takvimini öne çekme ihtimalini arttırması açısından kritik bir önemde bulunuyor.

14-15 Aralık tarihinden yapılacak olan Fed toplantısından çıkacak mesajlar piyasalar açısından önem taşımakta. Fed Başkanı Jerome Powell, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamalarda bu toplantıya dikkat çekti ve varlık alımı azaltımı (tapering) hızının artırılmasının değerlendirileceği açıklamasında bulunmuştu.

GRAM ALTIN FİYATLARI YÜKSELİŞTE

Gram altının fiyatı, haftanın son işlem gününde hafif bir yükselişle başlangıç yaparken; gün içerisinde en yüksek 798,32 lira, en düşük de 782,14 lira seviyesini buldu.

Şu dakikalarda yüzde 1,08 oranında yükselişle 795,49 lira seviyesinde bulunan gram altın, ons altın fiyatında ve dolar kurunda yaşanan yükselişin etkisiyle yukarı yönlü hareket etti.

Aynı dakikalarda çeyrek altın ise 1.287 lira, Cumhuriyet altını 5.294 lira ile işlem görmeye devam etti.

Gram altında fiyatlar, dün Türkiye piyasalarının kapanış saatinde 787 lira seviyesinde hareket ederken; yeni güne 788 liradan giriş yapmıştı.

ALTIN FİYATLARI BU GELİŞMELER DOĞRULTUSUNDA HAREKET ETMEKTE

Onurcan Bal – Gedik Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı konuya dair yaptığı değerlendirmede şu konulara değindi.

Kasım ayında ilk yarıda yükselen ons altında, ayın ikinci yarısında satış baskısı neticesinde aşağı yönlü bir fiyatlama etkindi.
Güney Afrika’dan başlayan Omicron adlı yeni varyant salgın kaynaklı endişeleri artırmıştı fakat, ilk fiyatlamalarda bu etkiyle altın talebini de artıran bir gelişme oldu. Yeni varyantın daha ağır semptomlara neden olduğuna ilişkin bir açıklama gelmemesi, vakalrn beklenildiği gibi ağır seyretmiyor oluşu sevindirici bir gelişme oldu ve önümüzdeki günlerde bu husustaki gelişmeler de takip edilmeye devam edilecek.

Toparlamak gerekirse; Fed’in şahin bir tutum ortaya koyması ve sıkılaşma yönünde adımlar atması orta vadede doları desteklemeye ve ons altın üzerinde baskı oluşturma hususunu artırmakta.

200 günlük üssel ortalamasının (1.798 dolar) altında fiyatlanan ons altında kısa vadede 1.760 dolar ve devamında 500 günlük üssel ortalamanın bulunduğu 1.740 dolar seviyesi ise görülen ilk önemli destek noktalarıdır.

Ortalama altında satıcılı seyre devam edebilecek olan ons altında 1.700 – 1.687 ve 1.645 dolar seviyelerini görmek mümkün olabilir.

Yükselişlerde ise ilk olarak 1.798 dolar seviyesinde bulunan 200 günlük üssel ortalamanın aşılması, sonrasında da 200 günlük ortalama ve 1.800 dolar üzerinde tutunmanın sağlanması yükselişlerin devamlılığı açısından çok fazla öneme sahip olmaktadır.

1.800 dolar altında kalındığı sürece olası yükselişlere tepki mahiyetinde yaklaşmanın faydalı olabileceği gibi, 1.800 dolar üzerinde 1.825 dolar ve 1.835 dolar direnç olarak önem kazanmıştır. Bu seviyelerin aşılması gerçekleşirse 1.877 dolar seviyesi yeniden test edilebilir. Bu seviye üzerinde ise 1.900 dolarlı seviyeler de gündeme gelebilecektir.