HHaber

Ara ara baş dönmeleriniz mi oluyor Hemen okuyun

Vertigo olma ihtimaliniz çok yüksek.

Baș dönmesinin sebebi bu olabilir! Hastaların ‘dönme hissi’ olarak tarif ettiği vertigo çoğunlukla genetik faktörleri baz alsa da, sonradan görülme oranı da çok fazla. Üstelik bir sebebi de bir vitamin eksikliği.

Yapılan son araștırmalara dikkat çeken Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baș Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Arzu Tatlıpınar’ın açıklamasına göre;
“Demir eksikliği anemisi, B12 ve D vitamini eksikliği vertigoya neden oluyor”

Menopoz dönemindeki kadınlar, erkeklere oranla 3 kat fazla Vertigo oluyor. Prof. Dr. Tatlıpınar;
“Bunun sebebi bu dönemde östrojen düzeyinin ve hastaların kemik yoğunluğunun azalması, D vitamini seviyelerindeki düșmelerdir. D vitamini kalsiyum ve kemik metabolizmasında önemli bir role sahiptir. Kristaller olarak ifade edilen maddelerin olușumunda D vitamini önemli bir rol oynar. Bunların bulundukları yerden yarım daire kanallarına düșmesi D vitamini eksikliği ile kolaylașabilir. Bazı dahili hastalıklar da vertigoya neden oluyor. Bunların arasında tansiyon yükseklikleri, tiroit problemleri yer alabildiği gibi demir eksikliği anemisi, B12 vitamini eksikliği vardır” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Hasta, baș dönmesi, beraberinde bulantı ve kusma yaşıyorsa hemen kulak, burun, boğaz doktoruna gitmeli. Hastalar, manevralar, bazı ișitme ve denge testleri, kan tahlilleri sonucu tanılanmaktadırlar. Tanı sonrası tedavi uygulanır.
Kișilerde baș dönmesi varsa çaresiz olduklarını düșünmemeliler. Mutlak suretle bir kulak burun ve boğaz hekimine gitsinler. Tanı konulduktan sonra hastaları tedavi edebilmek elbette mümkün. Bazı hastalarımızı hiç ilaç tedavisi vermeden sadece manevra ile tedavi edebiliriz.”