HHaber

İdrarınız hastalığınız hakkında ipucu veriyor

İdrar böbreklerimizde üretilir. İdrar yalnızca üretildiği yer olan böbrek hastalıkları hakkında değil, bütün vücudumuz, yenilen gıdalar ve kullanılan ilaçlar hakkında da bize bilgiler verir.

Normal idrar rengi açık sarı renktedir. Aldığımız sıvının miktarına göre rengi açılıp koyulaşır. Az sıvı alıyorsak veya yaz aylarında olduğu gibi terleme sonucu fazla sıvıyı kaybediyorsak idrar yoğunluğu artacak ve rengi de koyulaşacaktır.

Kanlı idrar veya idrara kan karışması durumunda hemen doktora gitmeliyiz.
Çoğunlukla idrar yollarındaki taş ve enfeksiyonlar neticesinde idrarda kan görülür. Böbrek, mesane, prostat tümörleri genellikle ağrısız kanama yapar. İdrarda gözle görülür ve tekrarlayan kan görülmesi ağrısız ise tümörler akla gelir.

Bulanık ve kötü kokulu idrar da bize hastalık haberini vermektedir. İdrar yolu enfeksiyonları ve böbrek taşlarının varlığı idrarı bulanıklaştırır ve yoğun bir koku yapar.

Gelelim İdrar renklerine:

Turuncu ve koyu idrar: Karaciğer ve safra kesesi hastalıklarında görülür. Hastaların cildinde de belirgin bir sararma olur.

Koyu sarı idrar: Normal olarak sınıflandırılır. B vitamini içeren gıdalar fazla tüketilir ve bazı müshiller fazlaca kullanılırsa da koyu sarı renk olması normaldir bol su içilirse düzelir..

Pembe-kırmızı idrar: İdrara kan karışmasına bağlı bir sorun olabilir. Bu durum ciddidir ve anormaldir. Lakin günlük beslenme esnasında aşırı pancar ve böğürtlen meyvesi tüketilmiş ise ve bazı antibiyotikler alınmış ise, herhangi bir hastalık olmadan da idrarda pembe-kırmızı renk görülebilir.

Turuncu renk idrar: Havucun aşırı tüketimi, B kompleks vitaminlerin veya bazı antibiyotiklerin kullanımı, bazı kan sulandırıcılar ve kemoterapi ilaçları bunu tetiklemiş olabilir. Böyle bir besin tüketimi veya ilaç kullanımı olmamış ise sıvı alımının az olduğuna delalettir.

Mavi idrar: Çok nadir olmakla beraber, mavi gıda boyası içeren besinler tüketilmiştir veya oldukça nadir görülen bir genetik hastalık söz konusudur..

Koyu kahverengi idrar: Baklagiller aşırı tüketilmişse, sıtma ilaçları, bazı antibiyotikler, sinameki tarzı müshiller ve kas gevşetici ilaçlar kullanımış ise bu renk mümkündür.

Koyu mor idrar: Ciddidir, genetik bir hastalık olan ‘porfiri’ nin belirtisidir. Sinir sistemini etkileyen ve cildi tutan bu hastalığın diğer pek çok belirtisi yanında en önemlilerinden biri de koyu mor renk idrardır.

Koyu bordo renkli idrar: Nefrit denilen böbrek iltihabına veya vaskülit adı verilen aşırı ileri böbrek hastalığına delalettir.

İdrardaki diğer değişiklikler ise:

Köpük görülmesi: Böbreklerden protein kaçağı belirtisidir. Devamlı olursa ciddi böbrek hastalığı belirtisidir.

Şeker ve tansiyon hastaları, hastalıklarının ileri safhalarında böbreklerinin hastalığa yenik düşmeye başladığını protein kaçağından anlayabilirler. Bu yüzden idrarında köpük fark eden bir şeker veya hipertansiyon hastası acilen hekime gitmelidir.