HHaber

Evinizde bu ilaçlar varsa hemen atın

Ecza dolabınızı kontrol edin. Eğer evinizde bu ilaçlardan varsa tehlikedesiniz… Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) uyarısı neticesinde; bileşimi “Dekstrometorfan” etken maddesini içeren öksürük şuruplarınız varsa, hemen çöpe atın. Bu öksürük şuruplarının toplatılmasına karar verildiği haberleri üzerine Sağlık Bakanlığı da açıklama yaptı.

Dekstrometorfan içeren ilaçlar:

ACTIDEM (Şurup)
BENAFED (Şurup)
BENICAL (Şurup)
BENICAL COLD (Lak Tablet)
BRONKAR-A (Şurup)
DEFEKS (Şurup)
DEKSAN (Şurup)
banner341
DORFAN (Şurup)
METORFAN (Draje)
RHINOTUSSAL Mikropellet Kapsül
RHINOTUSSAL Süspansiyon
TRİATÜS (Şurup)
TYLOL Cold (Şurup)
VICKS Medinait (Şurup)
VICKS Vapodry (Şurup)
WİNTUS (Draje)

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanlığı’nın ilgili birimlere “çok acele” koduyla gönderdiği resmi yazıda;
“Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) resmi web sitesinde “dekstrometorfan” içeren öksürük şuruplarının kullanımına bağlı olduğu düşünülen ölümlerle ve ciddi advers etkilerle sonuçlanan olaylar görülmüştür. Sağlık Bakanlığı, bu öksürük şuruplarının kullanılmaması gerektiğini açıkladı.
Dünya Sağlık Örgütü’nce resmi internet sitesi üzerinden bu öksürük şuruplarının kullanımına bağlı olduğu düşünülen ölümler ve ciddi rahatsızlıklar yaşandığı duyuruldu.
Bakanlık, 81 ildeki tüm eczacılara “dekstrometorfan” adlı etken madden yer alan yerli ya da ithal tüm ilaçların piyasadan geri çekilmesi gerektiği hususunu iletti.

Konuyla ilgili yapılan araştırmaların sonucunda bahsi geçen olaylara “levometorfan ile kontamine dekstrometorfan” içeren öksürük şuruplarının kullanımının sebep olduğunun düşünüldüğü belirtildi.

Akabinde Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu konuya dair araştırmaların yapıldığına dair en güncel şekilde şu açıklamada bulundu:

“Dekstrometorfan etken madde içeren şurupların toplatılması hususunda” aşağıdaki açıklamanın yapılmasına gerek görülmüştür.

Pakistan’ da kullanılan “Dextrometorfan” adlı etken madde içeren öksürük şuruplarının ölümlere sebebiyet verdiği haberleri üzerine geçtiğimiz hafta Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumumuzca; Türk Eczacılar Birliği, İlaç Endüstri İşverenler Sendikası, Türkiye İlaç Sanayicileri Derneği, sağlık ve ilgili ilaç firmalarına Hindistan’da üretildiği ve başka maddeyle kontamine olduğu anlaşılan hammaddenin ülkemize ithalatının yapılıp yapılmadığı sorulmuştur. Yapılan inceleme sonucu ülkemizde kullanılan öksürük şuruplarında “Dextrometorfan” adlı etken maddenin Hindistan kaynaklı hammadde olmadığı anlaşılmıştır. Konu tarafımızca önemle takip edilmektedir.