HHaber

Para Yardımı

Gelen habere göre, yaşlılık maaşından faydalanabilmek için ikamet adresinizin bağlı bulunduğu kaymakamlığın ‘Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na (SYD) başvuruda bulunmalısınız. Bununla birlikte başvuru formunu ise Aile Bakanlığı’nın resmi internet sitesinden temin edebilirsiniz.

EVDE BAKIM MAAŞI, YAŞLILIK AYLIĞI, ENGELLİ MAAŞI NE KADAR?

YAŞLILIK AYLIĞI: 65 yaş aylığı 763,67 TL’den 828 TL’ye çıktı. ENGELLİ MAAŞI: %40-69 engeli olanların aylığı 662, %70 ve üzeri engeli olanların aylığı da 992 TL’ye yükseldi.. EVDE BAKIM MAAŞI: Evde bakıma muhtaç yaşlı ve engelli yakınına bakanlara ödenen 1657 lira tutarındaki aylık, 1.798 TL’ye ulaştı.

65 YAŞ AYLIĞININ ŞARTLARI NEDİR?

65 yaş aylığından faydalanabilmek için ilgili bakanlık ve kurumlar tarafınca şartlar belirlenmiştir. Belirlenmiş olan şartlara uygun olmayan vatandaşların maddi zorluk yaşamasına rağmen 65 yaş aylığından faydalanması mümkün olmaz. Fakat bu vatandaşlar için; devletin yaşlılar için yürürlüğe koyduğu başka sosyal yardımlara başvurmanın önü açık bırakılmıştır. 1. Sosyal güvencesinin olmaması (SSK, BAĞ-KUR, Emekli Sandığı) 2. 65 yaşını doldurmuş olmak 3. Aylık gelir gelirinin tespit edilmesinin ardından muhtaçlık sınırının altında bir tablo çizilmesi 4. Sosyal Güvenlik Kurumu’na iş prim gününe dair ödeme yapılmaması 5. Nafaka alan kişilerin bu aylıktan faydalanması için asgari ücretin üçte birinden az gelire sahip olması gerekir.

65 YAŞ AYLIĞI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na (kaymakamlık) başvuru yapan 65 yaşını doldurmuş yaşlı vatandaşlara öncelikle muhtaçlık değerlendirmesi yapılıyor. Muhtaçlık değerlendirmesi; yaşlının kendisi ve eşinin gelir, servet ve harcamaları ile beraber nafaka yükümlülüğü dikkate alınarak gerçekleşirken şahıs başına gelir 701 TL’nin altında ise aylık bağlanıyor. Eş ve başvuran şahısın geliri toplamı 1.402 lirayı aşıyorsa aylık bağlanmıyor.

65 YAŞ AYLIĞI NEREDEN ALINIR?

65 yaş aylığına hak kazanan vatandaşlara ilişkin ilk maaş ödemesi kişinin ikamet adresinin bağlı bulunduğu ilçedeki Ziraat Bankası şubesinden çekebilirler. Sonraki maaş ödemeleri ise PTT şubelerinden alınabilir. 2021 ÖZÜRLÜ AYLIĞI KİMLERE VERİLİR? Özürlü aylığı yaş ve engel durumuna göre kişilere verilir. İşte 2021 özürlü aylığı kimlere verilir listesi: %40-69 Özürlü aylığı: 18 yaşından büyük ve 65 yaşından küçük olan, %40-%69 arası özürlü olan, %70 ve Üzeri Özürlü Aylığı; 18 yaşından büyük olan, %70 ve üzeri özürlü olan, Aylıktan faydalanmayacak kişiler arasında sayılmayan Hane içinde kişi başına düşen geliri, 2022 sayılı Kanunun 1 inci maddesinde tespit edilmiş olan gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunan tutardan (2013 İkinci altı ayı 243,43 TL) az geliri olan vatandaşlara bağlanır.