HHaber

Borcu Olan Rahat Nefes Alacak

Kanun vergi, sigorta, gümrük ve çeşitli kamu alacakları konusunda ödeme kolaylıkları başta olmak üzere şu başlıklarda önemli düzenlemeler içeriyor:

1- Kamuya olan borçların yapılandırılması,
2- Devam eden dava ve vergi incelemelerinin sonlandırılması,
3- Gelir, kurumlar, KDV ve muhtasar vergilerinde matrah artırımı
4- Kasa, ortak cari ve ilgili diğer hesaplara ilişkin düzeltme imkanı,
5- Emtia ve demirbaş stoklarına ilişkin düzeltme imkanı,
6- Gayrimenkul ve amortismana tabi kıymetlerin yeniden değerlemesi.

Bu düzenlemelerin her birinin, kendi içerisinde çok önemli kapsam ve detayları bulunuyor. Bugünden başlayan yazı dizimizde Sistem Global Danışmanlık Yönetici Ortağı Yeminli Mali Müşavir Necmi Ulus ve vergi ekibi ile birlikte, getirilen düzenlemeleri detaylı olarak ele alıp Milliyet okurlarına yapılandırma yasasından nasıl yararlanacakları konusunda yol göstereceğiz. Öncelikle belirtmek gerekir ki kamuya olan borçların yapılandırılmasını düzenleyen bu kanunla borçlu mükellefler rahatlayacak. Kanun kapsamında kamunun şu konulardaki alacaklarıyla ilgili ödeme kolaylıkları sağlanıyor:

Kesinleşmiş olanlar, kesinleşmemiş veya dava safhasında bulunanlar, inceleme ve tarhiyat safhasında bulunan işlemler, kamuya olan diğer borçlara ilişkin düzenlemeler.

İNCELEMESİ SÜREN İŞLEM İÇİN BAŞVURULABİLİR

Yapılandırma, inceleme ve tarhiyat safhasında bulunan işlemleri de kapsıyor. Yapılandırma hükümleri saklı kalmak kaydıyla, kapsama alınan vergi incelemeleri ile takdir, tarh ve tahakkuk işlemlerine devam edilecek. Bu işlemlerin tamamlanmasından sonra tarh edecek vergilerin yapılandırması söz konusu olacak. Örneğin vergi incelemesi süren mükellefin inceleme sonucuna göre işlem yapılacak olup gecikme faizi yerine hesaplanacak Yİ-ÜFE tutarı ile tarh eden vergi aslının yüzde 50’si ödenecek. 4458 sayılı Kanun kapsamında yapılan gümrük incelemeleri ile ek tahakkuk işlemlerine ilişkin, tarh ve tahakkuk edilen alacaklar da kanunda belirlenen koşulların sağlanması ile kapsama dahil edildi.

KAMUYA OLAN DİĞER BORÇLAR

Kanuna göre, 30.04.2021 tarihinden önceki dönemlere ait sigorta primi, Bağ-Kur primi, işsizlik sigortası primi, emekli keseneği ve kurum karşılığı, sosyal güvenlik destek primi, isteğe bağlı sigorta primi, topluluk sigortası primi, asgari işçilikten kaynaklanan fark/eksik prim, idari para cezası, SGK tarafından takip edilen damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitime katkı payı ile bunlara bağlı gecikme cezası ve gecikme zammı gibi borçlar yapılandırılabilecek.

Kendi adına ya da bağımsız çalışanların prim borçları ödenmezse sigortalılık sona erecek. Bu durumda söz konusu borçlara ilişkin takip yapılmayacak.