HHaber

Karpuz Nasıl Seçilir?

3-Tarla izine bakın. Karpuzun alt kısmında, tarla izi olarak bilinen, kremsi sarı bir leke olmalıdır. Bu, karpuzun toprağa konduğu ve güneşte olgunlaştığı yerdir, bu yüzden bu izin daha koyusu daha iyi karpuz demektir! Bunu kocakarı masalı sanmayın. Tarla yeri beyaz ise veya hatta oluşmamışsa, bu karpuzun çok erken toplandığı ve içinin olgunlaşmayacağı anlamına gelir.
4-Rengini kontrol edin. Muhteşem olgunluktaki bir karpuz koyu yeşil renkte ve görünüşü parlaklıktan ziyade mat olmalıdır. Parlak bir karpuz genellikle olgunlaşmamıştır.
5-Vurma tekniğini deneyin. Vurma tekniğinde uzmanlaşmak biraz zaman alabilir ama çoğu karpuzsever bu tekniğe çok güvenir. Karpuza parmak eklemlerinle sıkı bir şekilde vur ve çıkardığı sesi dinle. Olgun bir karpuzda tok ve kalından ziyade tiz bir ses beklersin. Karpuzun ham olduğu anlamına gelen donuk ya da derin bir ses istemezsin.
6-Kesilmiş karpuz seçerken neye bakacağını bilmelisin. Eğer önceden kesilmiş bir karpuz satın alıyorsan, bakman gereken belirli şeyler vardır. Parlak kırmızı etli ve koyu kahverengi ya da siyah çekirdekli dilimleri seçmelisin. Beyaz damarlı ve bolca beyaz çekirdekli olan dilimlerden kaçın. Etli yeri kurumuş ya da pörsümüş görünüyorsa veya çekirdeklerinden ayrılıyorsa bu dilimlerden uzak durmalısın.
7-Karpuzu doğru şekilde saklayın. Bütün, kesilmemiş bir karpuz, yenmeden önce bir haftaya kadar buzdolabında saklanabilir. Çürümeyi önlemek için karpuzu dikkatli bir şekilde tutmayı da unutmayın. Karpuzu sakın 4°C’ nin altında saklamayın çünkü bu meyvenin donmasına neden olabilir. Karpuzunuzu satın aldıktan sonra olgunlaşmasını istiyorsanız, onu oda sıcaklığında birkaç gün bekletmeyi deneyin. Karpuz çok erken toplandığında asla tam olarak olgunlaşmayacağından; bu işlem karpuzu, çok büyük bir oranda olmasa da, kısmen olgunlaştıracaktır.
8- Karpuzu kesin. Karpuzu yenebilecek lokmalar halinde kesmek için, öncelikle karpuzu kesme tahtasının üzerine koy ve keskin bir bıçak kullanarak alt ve üst kısmını kes. Bu işlem, karpuzu kesilmiş uçlarından birinin üzerine güvenli bir şekilde koymanı sağlar. Bıçağın keskin yüzünü karpuzun kenarlarından iterek kabuğu etli kısmından ayır. Sonra karpuzu yuvarlak diskler ve diskleri de 2.5 cm’lik küpler şeklinde kes.
9- Hemen yenmeyecekse, kesilmiş karpuzu kapaklı bir saklama kabına koyun ve buzdolabına kaldır. Saklama kabı karpuzu bu şekilde 3 ila 4 gün muhafaza edecektir.
10- Karpuzun çekirdeklerini çıkarmak. Bir karpuzun çekirdeklerini çıkarmak istiyorsan, karpuzu basitçe önce ikiye sonra da çeyreklere böl. Karpuzun etli kısmını çekirdekli sıra boyunca bir meyve bıçağıyla kes.
Şimdi, kestiğin parçayı kaldır. Bir çatal kullanarak, kaldırdığın parçadan ve kabuğunda kalan etinden çekirdekleri sıyır.

Sulu, tatlı ve kırmızı bir karpuz seçebilmeniz içinsize yardımcı olacak ipuçları ile artık en lezzetli ve olgun karpuzu seçebileceksiniz. İşte size en etkili ipuçları:
1.HAFİF ÇATLAKLAR; Karpuzun üzerinde örümcek ağını andıran hafif çatlaklar olması onun olgun ve lezzetli olduğunu gösterir.
2.SARI ALTLAR; Karpuzun altında yer alan sarılıklar onun kötü olduğunu değil iyi olduğunu gösterir. Sarı alanın geniş olması ise karpuzun daha da iyi olduğunu gösterir.
3. AĞIRLIK; Seçtiğiniz karpuz boyutlarına göre ağır olmalıdır. Çok büyük ya da çok küçük değil orta boyda ve boyutlarına göre ağır yapıda olmalıdır.
4.KARPUZUN YAPISI; Oval ve uzun yapılı erkek karpuz olarak bilinir ve sulu olur. Yuvarlak karpuzlar ise dişi olarak bilinir ve lezzetli olur.
5.SAP KISMI; Karpuzun sapı olgun ve kuru olmalıdır. Yeşil ve tazeyse o karpuz yeterince olgun değil demektir.