HHaber

Hangisi Korona’ya Karşı Daha Etkili?

RANDEVU İLE AŞI SEÇİMİ NASIL YAPILIR?

Aşı olma sırası gelen vatandaşlar Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden aşı randevusu alabilmektedir. İlgili kısımlara şehir, ilçe ve hastane bilgilerinin girilmesinin ardından randevu alıştırılıyor. BioNTech aşıları sadece hastanelerde olunurken, evde ya da aile hekiminde aşı olmak isteyen vatandaşların SinoVac tercihinde bulunması gerekiyor.

KOVİD-19 GEÇİRENLER AŞI OLMALI MI?

Kovid-19 geçiren kişilerin virüse karşı bağışıklığı bir süre devam etmektedir. Bu nedenle kişilerin hastalığı geçirmesinden yaklaşık 1 hafta sonra virüse karşı bağışıklığı azalmaktadır. Bu nedenle Koronavirüse yakalanan kişilerin mutlaka aşı olması gerekmektedir.

SİNOVAC AŞISI NE KADAR SÜRE KORUYOR?

Hali hazırda, aşıların koruma süresi ile alakalı herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak klinik çalışmalar hem SinoVac aşısının hem de BioNTech aşısının koruyuculuğunun yüksek olduğunu göstermiştir. Bu nedenle aşıların uzun süre kişileri virüsten uzak tutacağı düşünülmektedir. Bu konuda yapılan çalışmalar devam etmekte, aşının koruyuculuk süresi araştırılmaktadır.

AŞI YAPTIRDIKTAN SONRA MASKE MESAFE TEMİZLİK KURALLARINA DEVAM EDİLMELİ Mİ?

SinoVac ya da BioNTech aşısı yapıldıktan sonra vücudun antikor üretmesi ve bağışıklık kazanması biraz zaman alabilmektedir. Ayrıca, aşılar her bünyede aynı düzeyde koruyuculuk geliştirmezler. Öte yandan, aşılar kişiyi virüsten koruyor olsa bile virüs kapan kişi kendisi hasta olmadan koronavirüsü başkasına bulaştırabilir. Bu nedenle maske mesafe ve temizlik kuralına muhakkak uyulmalıdır.