HHaber

Hangisi Korona’ya Karşı Daha Etkili?

KORONAVİRÜS AŞISI NEDEN BU KADAR HIZLI BULUNDU?

Bilim, birikimli olarak ilerler. Çok uzun süreden itibaren aşılar ve virüs aileleri hakkında bilgimiz bulunuyor. Virüs ailesinin tanınıyor olması koronavirüs aşısının bu kadar erken bulunmasının birincil faktörüdür. Virüsün davranış durumu ve biyolojisinin bilinmesi aşı üretiminde gerekli olan ilk adımdır. Öte yandan, moleküler biyoloji alanındaki yenilik ve gelişmeler, teknoloji ve diğer bilim dallarındaki gelişmeler de koronavirüs aşısının diğer aşılara nazaran daha erken bulunmasının nedenidir. Ayrıca, virüse karşı dünya ülkeleri seferber olmuştur. Bu nedenle klinik aşamalar ve faz çalışmaları çok hızlı tamamlanmış ve bu durumda hızlı sonuç alınmıştır.

SPUTNİK V NEDİR?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamalarının ardından vatandaşlar Sputnik V nedir? sorusunun cevabını merak etmeye başladı. Sputnik V, koronavirüse karşı Rusların geliştirdiği viral vektör tabanlı bir aşıdır.

Sputnik V etkinlik oranı nedir: 3.8 milyon insanda yapılan çalışmalar Sputnik V aşısının etkinlik oranını yüzde 97,6 olarak belirlemiştir. Sputnik V aşısı, BioNTech aşısının aksine buzdolabında saklanabilmektedir.

YERLİ AŞI NE ZAMAN KULLANILACAK?

Dünyanın gelişmiş ülkeleri aşı üretimi için seferber olmuşken koronavirüs aşısı ile ilgili bir sevindirici haber de yerli aşı konusundan geldi. Yerli aşı için Faz-3 tarihi belli oldu. Yerli aşı konusunda faaliyet gösteren çalışmalardan biri olan Erciyes Üniversitesi inaktif aşı faz-3 çalışmaları mayıs ayında başlayacak.