HHaber

Z Kuşağının Mahrum Kaldığı Şeyler

Yeni nesle verdiğimiz isim Z kuşağı malum. Teknoloji çağıyla yaşama merhaba diyen bu nesil birçok şeyi kaçırdı haliyle. 80’ler ve 90’lardan çocuk olanları bildiği ancak Z kuşağının bihaber olduğu, bilmediği şeyler nelermiş.

Son zamanlarda adını çokça duyduğumuz Z kuşağı, farklı konularda sık sık gündeme geliyor. Teknoloji ile iç içe büyüyen, 90’ların sonu veya 2000 sonrasında doğan Z kuşağının, pek çok konuda belirleyiciği rol oynayacağı düşünülüyor.

Peki teknolojinin kucağına doğmuş olan bu Z kuşağı nedir, hangi yılları kapsar?

Z KUŞAĞI NEDİR?

Z kuşağı ya da Z nesli, (Gen Z olarak da kısaltılır) Milenyaller (Gen Y) kuşağı’ndan sonra gelen ve Alfa Kuşağı’ndan önce gelen bir demografik kuşaktır.

Demograflar ve araştırmacılar tipik olarak 1990’ların ortasından sonuna kadar doğum yıllarını kullanırken, neslin sona erdiği doğum yıllarında fikir birliğine varılamamıştır.

Z KUŞAĞI YAŞ ARALIĞI

Kişilik özellikleri bağımsız, bireysel, internet üzerinden sosyalleşen, bilgiye çabuk ulaşması bakımından kolay sıkılan, antiotoriter tipte olan Z kuşağının yaş aralığının takribi 1990’lı yılların sonundan 2010’lu yıllar başlayana kadar doğan kişilerin oluşturduğunu düşünülmektedir.

Soba

Evet, soba. Z kuşağından konuştuğum birçok kişi sobanın ne olduğunu bilmiyorlar. Bilenler yok değil ancak ciddi şekilde sobaya dair fikri olmayan birçok kişi gördüm. Kaloriferli, doğalgazlı evlerde büyüdükleri için sobayı bilmemeleri normal ama kitaplarda da mı hiç görmediniz?