HHaber

Z Kuşağının Mahrum Kaldığı Şeyler

Duman Arabası

Asıl adı böcek ilaçlama ama kendisi ‘Duman arabası’ olarak ünlendi. Yazın sinek, böcek, haşereden kurtulmak için mahallelerde dolaşır, dumanıyla tüm mahalleyi zehirlerdi ama bizler peşine takılır ‘Duman arabasııııı’ diye dolaşırdık.

Eskiden birçok çocuk ilaçlama arabasının arkasında peşine takılırdı ancak sağlıklarına verdiği zararı çocuk aklı ile kestiremezlerdi. Yaşam alanlarımızdaki sineklerden korunmanın daha sağlklı yolları da var.

İnsan sağlığına zararlı böcek ilaçlarını kullanmadan da korunma yöntemleri mevcut. Bunlardan bazıları vatandaşların kendi olanaklarıyla da sağlayabilecekleri yöntemlerden oluşuyor. Bahçedeki, balkondaki içinde su birikmiş saksıların, kapların, kovaların haftada bir iki defa boşaltılması, süs havuzlarının kapatılması, çatı yağmur kanallarının düzenli kontrol edilmesi, cam ve kapıların telle kapatılarak mümkün olduğunca açık bırakılmaması, bahçe civarında kalıcı su birikintilerinin olmamasına, fosseptiklerin kapalı tutulmasına özen gösterilmesi gibi önlemler öneriliyor.