HHaber

Kadının Hastalığının Gizemi 10 Yılda Çözüldü

Hastalığına ne teşhis ne de bir çare bulunamayan kadın, böyle devam ederse daha da ağırlaşacağını ve daha da mutsuz olacağını düşünerek, moralini yüksek tutmak için en iyisinin evinde tamirat-tadilat işlerine girişmek olduğuna karar verdi. İlk olarak banyosunda yenilik yapmak için kolları sıvayan kadın, bu bitkin haliyle kendisi yapamayacağı için işinin ehli ustalarla anlaştı. Tamirat tadilat işleri esnasında, doktorların bile aklına gelmeyecek ilginç keşfi ustaların yapacağından ise habersizdi…
Usta su kazanının doğru kullanılmamasından ötürü sürekli evin içine ‘Karbon Monoksit’ gazı sızdırdığını fark etmişti. İşte tüm olay da aslında bundan ibaretti. Kadının kendisini hasta hissetmesinin tüm sebebi meğer bu gaz sızıntısı imiş. Hastalığın başlangıcı ile su kazanını aldıkları zaman dilimleri de uyuşunca, 10 yıllık hastalığın gizemi de böylece çözülmüş oldu. Kazan değişince kadın bir ay içinde tekrar eski haline dönerek sağlıkla yaşamaya başladı…
Hayatta hiç bir şey tesadüf değildir… Bu da bize her şeyde bir hayır vardır dedirtti…

Karbonmonoksit Sızıntısı Ne Yapar?

Karbonmonoksit sızıntısı neticesinde, karbonmonoksit (CO) gazinin solunmasi sonucunda zhrlenme ortaya çıkar. Karbonmonoksit renksiz, kokusuz ve zararlı bir gazdir. Genellikle yanma sureclerinde, ozellikle fosil yakitlarin (komur, petrol, dogal gaz) yanmasi sirasinda olusur. karbonmonoksit gazi, hava yerine oksijenle birlesme egilimindedir ve bu nedenle soludugumuz havadaki oksijen molekullerine tercih eder. Bu durumda karbonmonoksit kandaki oksijen tasima kapasitesini azaltir ve vucut dokularina yeterli oksijen gitmemesine neden olur.

Önlem alinmadiginda ciddi sonuclara yol acabilen bir saglik sorunudur. Bu nedenle karbonmonoksit kaynaklarina karsi bilincli olmak ve gerekli onlemleri almak hayati onem tasir.

Solunması durumunda neler olur?

Solunum sistemi etkileri: Karbonmonoksit gazi solunum sistemine zarar verir. Kandaki oksijen tasima kapasitesini azaltir, boylece vucut dokularina yeterli oksijen gitmez. Bu durumda nefes alma guclugu, hiriltili solunum, nefes darligi ve gogus agrisi gibi solunum sistemi semptomlari ortaya cikabilir.

Kardiyovaskuler etkiler: Karbonmonoksit kanda oksijenin yerini alarak kalp ve dolasim sistemi uzerinde de olumsuz etkilere neden olur. Kalp kasinin normal sekilde calismasini engeller ve kalp atis hizini artirabilir. Ayrica kan basincini yukseltebilir ve kalp ritim bozukluklarina yol acabilir.

Merkezi sinir sistemi etkileri: Karbonmonoksit zehirlenmesi beyin ve sinir sistemini olumsuz etkiler. Bas agrisi, bas donmesi, sersemlik, konsantrasyon bozuklugu, zihinsel karisiklik, hafiza kaybi, uyku hali ve hatta bilinc kaybi gibi semptomlara neden olabilir. Siddetli vakalarda nobetler, kas koordinasyonunda bozulma ve felc gibi ciddi norolojik komplikasyonlar da gorulebilir.

Sindirim sistemi etkileri: Co zehirlenmesi sindirim sistemi uzerinde de etkilere neden olabilir. Bulanti, kusma, karin agrisi ve istah kaybi gibi sindirim sistemi semptomlari ortaya cikabilir.

Diger etkiler: Karbonmonoksit vucuttaki dokulara zarar verebilir ve hucresel fonksiyonlari bozabilir. Bu durum karaciger fonksiyonlarinda bozulma, bobrek yetmezligi, kas zayifligi ve hatta olume kadar gidebilecek ciddi saglik sorunlarina yol acabilir.

Korunmak icin risk altindaki bu gruplar, karbonmonoksit dedektorleri kullanmali, yakitla calisan cihazlarin duzenli bakimini saglamali, isyerlerinde ve evlerde iyi havalandirma onlemlerini uygulamali ve guvenlik talimatlarini takip etmelidir.

Karbonmonoksit Solunması sonrasında belirtiler nelerdir?

Maruz kalinan gazin yogunluguna, suresine ve kisinin vucut ozelliklerine bagli olarak degisebilir. En yaygin belirtileri:

Bas agrisi: Bu bas agrisi genellikle siddetli, yogun ve surekli bir sekilde ortaya cikar.

Bas donmesi: Kisi kendini dengesiz hissedebilir ve odaklanma guclugu yasayabilir.

Bulanti ve kusma: Mide bulantisi ve kusmaya yol acabilir. Bu belirtiler, karbonmonoksit gazinin vucutta birikmesiyle iliskilidir.

Halsizlik ve yorgunluk: Enerji eksikligi, halsizlik ve asiri yorgunluk hissine neden olabilir. Kisi gunluk aktivitelerini gerceklestirmekte zorluk cekebilir.

Solunum zorlugu: Karbonmonoksit gazi solunum sistemine etki eder ve solunum zorluguna neden olabilir. Hiriltili veya sikismis solunum, nefes alma guclugu ve gogus agrisi gibi semptomlar ortaya cikabilir.

Konsantrasyon bozuklugu ve zihinsel karisiklik: Konsantrasyon bozuklugu, zihinsel karisiklik, unutkanlik ve zihinsel yavaslama gibi bilissel islevlerde bozulmalara yol acabilir.

Solgunluk: Karbonmonoksit oksijenin tasinmasini engelledigi icin solgunluk ortaya cikabilir. Cilt soluk gorulebilir veya mavimsi renk degisiklikleri gozlenebilir.