HHaber

Büyük Durgunluk yaşanıyor ekonominin verdiği dersleri göz ardı etmemeliyiz

Büyük Durgunluk yaşanıyor ekonominin verdiği dersleri göz ardı etmemeliyiz

“Dünya bugün nesiller boyu en kötü mali ve ekonomik krizini gördü. Kriz eşi görülmemiş bir politika tepkisine yol açtı: faiz oranları bazı durumlarda sıfıra yakın düştü ve dünya çapındaki bankacılık sistemlerine yüz milyarlarca dolarlık likidite desteği ve taze sermaye sağlandı.”

Tanıdık geliyor mu? Yani, ekonomist Ed Barbier 2008-2009 yılında, dünyanın mali krizin etkileri üzerinde ağırlığını söyledi. Bu arada uzmanlar, ülkeyi çevre sürdürülebilirliğini kurtarma paketlerinin özüne koymaya çağırdılar ve bu mesaj ılık bir tepki aldı.

Şimdi, on yıldan uzun bir süre sonra, Birleşmiş Milletler Çevre Programı’nın (UNEP) hazırladığı yeni bir raporda, dünyanın iklim değişikliği ve diğer çevre tehditlerle mücadele etmek için ikinci ve belki de son bir şansı olduğu belirtiliyor.

Yazar Barbier, Colorado State Üniversitesi’nde büyük durgunluk çizer ve hükümetleri covid-19 ekonomileri yeniden olarak çevresel düşüş mücadele için somut stratejiler geliştirmeye çağırıyor bir profesör.

Daha yeşil bir toparlanma inşa etme belgesi: Büyük Durgunluktan alınan dersler, ülkelerin daha sürdürülebilir bir salgını yeniden inşa etmelerine yardımcı olmayı amaçlayan bir dizi UNEP raporundan ilki.

Belgede, bazı ülkelerin mali kriz sonrasında enerji verimliliği ve temiz enerji projelerine yatırım yapıla Bu çabalar istihdam yaratmış ve yenilenebilir enerji kullanımını yıllarca genişletmiş, ancak küresel ekonominin karbonsuzlaştırılmasıiçin çok az uzun vadeli destek sağlamıştır.

Belgede bu kez hükümetlere, kirleticileri daha pahalı hale getirecek görevlerin uygulanması da dahil olmak üzere beş ila 10 yıllık bir kamu yatırımı ve yasal reform stratejisini ertelemeleri yönünde çağrıda bulunuluyor. Bu yeşil ekonomik düzenin bir dönüşüm teşvik ve sürekli bir mali iyileşme teşvik diyor.

Belgede, gelişmişve gelişmekte olan ülkelerde farklı yasama yaklaşımları da önerildi. Raporda, çoğu salgın ın bir sonucu olarak aşırı mali baskı altında olan düşük ve orta gelirli ülkeler için öneride şular yer alıyor:

fosil yakıt sübvansiyonlarının temiz enerji yatırımları ile değiştirilmesi ve kırsal alanlarda yenilenebilir enerjiye erişimin genişletilmesi;
su temini, sanitasyon ve atık su altyapısını iyileştirmek için sulama sübvansiyonlarının taşınması; Ve notasyon ve ekolojik kısıtlama finanse etmek için bir ‘tropikal karbon vergisi’ uygulanması.

UNEP’e göre Konsey iklim değişikliği konusunda 10.000’lik büyük bir şey yaptı. Eğer ciddi iklim eylem 2010 yılında başlayacak olsaydı, gezegenin küresel sıcaklıklar 1,5 ° C, çevre için kırmızı çizgi ile bu şekilde yükselen önlemek için bir yıl yüzde 3,3 oranında emisyonları azaltmak zorunda kalacaktı. Ancak bu gerçekleşmediği için, emisyonları yılda yüzde 7,6 oranında azaltmak zorunda kalacak.