HHaber

Herşey şehirler için yeşil için iyileştirme mücadelesi kazanılacak veya kaybedilecek

Herşey şehirler için yeşil için iyileştirme mücadelesi kazanılacak veya kaybedilecek

Şehirler dünya nüfusunun yüzde 55’ine ev sahipliği yapmaktadır. Bu nedenle, şehirlerin COVID-19’dan en çok etkilenen şehirler olması biraz garip: kentsel alanlarda, bildirilen vakaların yaklaşık yüzde 90’ı meydana geldi.

Ama insanların aynı konsantrasyon nedeniyle, şehirler de COVID-19 yeşil kurtarma için savaş – gelecekteki salgın riskleri azaltmak ve iklim değişikliği ile mücadele için gerekli olan – kazanılabilir yerlerdir.

Şehirler, iklim değişikliğini, kirliliği, kaynak kullanımını ve biyolojik çeşitlilik kaybını azaltmak için birçok yeni teknik geliştirildiği fikirlerin ve yerlerin çoğaltılmasıdır. COVID-19’dan önce birçok şehir kentsel tarım, e-mobilite, motorsuz ulaşımı benimsemiş ve sıfır emisyonlu binalar, uzaktan enerji ve merkezi olmayan yenilenebilir enerji sistemleri, doğa tabanlı çözümler ve güçlendirme projelerini incelemişti.

Covid-19 kurtarma paketlerine yatırım yapma olasılığı en yüksek olan trilyonlarca dolar bu tür gelişmeleri hızlandırabilir.

BM Genel Sekreteri António Guterres, covid-19 hakkında yakın tarihte kentte yayınlanan siyasi kısa raporun lansmanında yaptığı açıklamada, “Bir salgına yanıt vererken, şehirlerimizi toplum, insan inovasyonu ve güneyinin merkezleri olarak görüyoruz.” dedi. “Şimdi zamanı … daha esnek, kapsayıcı ve sürdürülebilir şehirler inşa ederek daha iyi toparlanıyor.”

Geleceği kontrol etmek için ekonomiler

COVID-19 kurtarma, geleceğe dayanıklı ekonomiler için bir fırsat sağlar: şehirleri temizlemek, açık alanlar yakalamak ve kaynak kullanımını ve ekosistemler üzerindeki etkileri dekarbonize etmeye ve artırmaya yardımcı olan çözümleri benimsemek ve yeni iş alanları yaratmak.

Kentsel planlama ve tasarım, doğal çözümlerden yararlanabilmek için stratejik olarak yoğun şehirler inkişası ve konutile ulaşım ve enerji planlaması nın yanı sıra gri mavi ve yeşil altyapıyı birbirine bağlamaya yardımcı olmak açısından çok önemli olacaktır.

Bu proje ile UNEP, C40 şehirleri, Dünya Kaynak Enstitüsü ve ICLEI’nin sürdürülebilirlik için yerel yönetimleri ile birlikte, doğa temelli çözümleri de içeren entegre yaklaşımları takip etmek için Freetown da dahil olmak üzere çeşitli şehirlerle birlikte çalışacaktır.

UNEP ayrıca Şehir lerimizde ve çevremizde yaşamak için insan ve doğa için çok düzeyli yönetimi desteklemek için Kentsel Biyolojik Çeşitlilik Merkezi aracılığıyla ICLEI ile birlikte çalışmaktadır.

Guterres, “Yeşil, esnek ve kapsayıcı bir ekonomik iyileşme için çaba göstermeliyiz.” dedi. “Yüksek ekolojik dönüşüm ve istihdam yaratmaya odaklanarak, teşvik paketleri büyümeyi düşük karbonlu, esnek yollara yönlendirebilir ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne doğru ilerleyebilir.”

İklim değişikliği: bir sonraki tehdit

Böyle bir eyleme ihtiyaç acildir. COVID-19 şu anda merkezde, ama iklim değişikliği hala kanatlarda bekliyor.

Kıyı kentleri şimdiden yıkıcı seller, kıyı erozyonu, deniz inşaatı ve iklimle ilgili aşırı hava olaylarıyla düşürülüyor. Şehirler de kentsel olmayan alanlarda daha yüksek bir sıcaklık var. Bugün, 350’den fazla şehirde yaklaşık 200 milyon kent sakini 35°C’nin (95°F) üzerinde bir yaz sıcaklığıile yaşamaktadır. 2050 yılına kadar ısı stresinden kronik olarak etkilenen şehir sayısının 970’e yükselmesi bekleniyor. Tüm bu faktörler, insanların ve genel olarak ekonomilerimizin sağlığı ve geçim kaynakları için ciddi bir tehdit oluşturmaktadır.

Şehirler iklim değişikliğine karşı savunmasız ken, şehirlerden gelen karbondioksit emisyonlarının yaklaşık yüzde 75’i. Bu da belediye başkanı ve belediye meclis üyelerinin karbonsuz bir geçişin anahtarını ellerinde tuttuğu anlamına geliyor. 425 milyon insanı temsil eden 70’ten fazla büyük şehir, 2050 yılına kadar karbon tarafsızlığına kendini adamış oldu. Bu başlangıç: 227 şehir yılda 10 milyon tondan fazla karbondioksit üretiyor. Sıcaklık artışını 1,5°C ile sınırlamak için emisyonlarda beş kat azalma gerekiyor.

Başarı mümkündür. Şehirler, sanitasyonu iyileştirmek ve aşırı kalabalığı azaltmak için kanalizasyon, kamu parkları ve konut düzenlemelerinin getirilmesine yol açan önceki salgınlara tepki olarak değil, yeniden başlatma geleneğine sahiptir.

Doğayı, iklimi ve arazi kullanımını birbirine bağlamak

Bangkok’taki Chulalongkorn Üniversitesi Yüzüncü Yıl Parkı, sağlık, kentsel esneklik ve iklim hedeflerinin kesiştiği noktada doğatemelli bir stratejinin harika bir örneğidir. Parkın yenilikçi tasarımı, ince sezonda sulama için kullanılan suyu emerek ve depolayarak sel riskini azaltır.

Bu arada Kolombiya’daki Medellin, 18 yol ve 12 su yolunu yemyeşil soğuk tohum vahasına dönüştüren “Yeşil Koridorlar” projesiyle doğayı soğutma çözümü olarak benimsedi. Proje Medellin’deki yüzey sıcaklığını 2-3°C azaltırken, hava kalitesini ve biyolojik çeşitliliği de arttırmıştır.

Çok düzeyli yönetim anahtardır

Şehirler ve uluslar, çok düzeyli karar alma yönetimi yoluyla sosyo-ekonomik iyileşmesürecine giderek daha fazla dahil oluyorlar. Bakanlar ve belediye başkanları geçtiğimiz günlerde UNEP, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı, BM-Habitat, Küresel Belediye Başkanları Sözleşmesi, ICLEI ve ABD şehirleri ve yerel yönetimler (UCLG) tarafından düzenlenen bir etkinlikte iklim eylemini desteklemek üzere bir araya geldiler.

İtalya, Endonezya, Fildişi Sahili, Etiyopya, Güney Afrika, Şili ve 25’ten fazla belediye başkanı ve valinin de aralarında bulunduğu 300’den fazla katılımcı, özellikle binalar, ulaşım, tarım ve atık yönetimi gibi önemli sektörlerde iklim değişikliği koordinasyonunu tartıştı.

Uyarıcı paketleri için yeşil dizeleri

Hükümetin sosyo-ekonomik toparlanma planlarının her düzeyi olduğu için, uyarım paketleri şehirlerin karbonsuzlaştırmaya geçişini destekleyebilir. Kentsel yatırım, iş ve ikamet şehir arasındaki mesafeyi azaltmak kompakt, entegre karma kullanımlı şehirler teşvik edebilir. Yeşil alanların yenilenmesi, kentsel hareketliliğin incelenmesi ve kamu ve motorsuz taşımacılığın desteklenmesi, eşitsizlikleri azaltmak için binaların donatılması iyi niyetin iyileştirilmesine ve daha fazla iş yaratılmasına yardımcı olacaktır.

UNEP İcra Direktörü Inger Andersen, “Şehirler nüfuzun ön saflarında, aynı zamanda çözümlerde de yer alıyor.” dedi. “Yeşillendirme şehirlersağlık yararları var, iklim değişikliğini kolaylaştırmak ve uyum yardımcı olur, ve istihdam yaratmak.”