HHaber

Hızlı modaya dur demek

Hızlı modaya dur demek

Moda en son trendler etrafında döner, ama sanayi sonuçta önemli olan tek eğilim eğrisi arkasında – gezegenin hayatta kalmasını sağlamak için tüketim kalıpları radikal bir değişiklik için ihtiyaç.

Moda endüstrisi dünyadaki atık suların yüzde 20’sini ve dünya karbon emisyonlarının yüzde 10’unu üretiyor – tüm uluslararası uçuşlar ve deniz taşımacılığından daha fazla. Tekstil bodinje dünyanın en büyük ikinci su kirletici ve kot tipik bir çift oluşturmak için su yaklaşık 2000 litre gerektirir.

Her saniye, bir tekstil çöp kamyonu eşdeğer yatırılır veya yakılır. Hiçbir şey değişmezse, moda endüstrisi 2050 yılına kadar dünya karbon bütçesinin dörtte birini kullanacak. Her yıl yarım milyon ton mikrofiber bulaşık makinesi giysileri ile okyanusa düşüyor.

Bir de insan maliyetleri vardır: tekstil işçileri genellikle ücretlerini geri püskürtmek için ödenir ve uzun vadeli koşullarda çalışmaya zorlanırlar. Ama tüketicilerin giderek değişim talep olarak, moda dünyası nihayet Düşes Meghan Markle giyim ve tasarımcılar makyaj modeli kırmak isteyen kendi seçim ile lider gibi A-listers ile yanıt veriyor.

Manchester Üniversitesi’nde moda pazarlama kıdemli öğretim üyesi Olan Patsy Perry, “Çoğu moda perakendecisi şu anda sürdürülebilirlik konusunda bir şeyler yapıyor ve modanın çevre üzerindeki olumsuz etkisini azaltmaya yönelik bazı girişimlere sahip” diyor. Örneğin İngiliz kadın Stella McCartney, geçen yıl Ellen MacArthur Vakfı ile moda geleceği hakkında bir rapor hazırlamış.

“Ancak, gelirleri daha fazla ürün satışı dayalı hızlı moda iş modeli ile hala temel bir sorun var, bu yüzden perakendeciler sürekli yeni koleksiyonlar sunmak zorunda. Tüketicilerin alışverişi büyük ölçekte durdurmalarını beklemek gerçekçi olmaz, bu yüzden rehbersiz yuhalama, atıkların hammadde olarak kullanılması ve tekstil atıkları sorununa yenilikçi çözümler geliştirilmesi gibi daha fazla kalkınma ve daha sürdürülebilir üretim yöntemlerinin daha geniş kapsamlı olmasını beklerim.” diyor.

Çevre sorunlarıyla başa çıkılacak öncü çözümler, önümüzdeki Mart’ta BM’nin dördüncü çevre toplantısının merkezinde yer alacak. Toplantının sloganı hakim kalıpların ötesinde düşünmek ve sürdürülebilir sınırlar içinde yaşamaktır – bu mesaj, endüstrilerinde reform yapmak isteyen moda tasarımcıları ve perakendecilerle birlikte çalışacaktır.

Mart ayı toplantısında BM çevre, özel sektörü, hükümetleri ve STK’ları pan-Avrupa sanayisi yaratmaya teşvik etmek, modanın olumsuz sosyal, ekonomik ve çevresel etkilerini azaltmak için harekete geçmeyi teşvik etmek ve SDG’lerin uygulanmasının itici gücü haline getirmek için BM Sürdürülebilir Moda İttifakı’nı resmen başlatacak.

Birleşmiş Milletler’de ajanslar, ekilebilir araziyi koruyan Gıda ve Tarım Örgütü’nden Uluslararası Ticaret Merkezi tarafından tasarlanan Etik Girişimi’ne, sürdürülebilir üretim uygulamalarını teşvik etme de BM Çevre’nin çalışmalarına kadar modayı daha sürdürülebilir hale getirmek için çalışmaktadır.

Ve bazı girişimciler şimdiden geleceğin modasını şekillendiriyor:

İspanyol Ecoalf onun Upcycling the Oceans koleksiyonunun bir parçası olarak yosun ayakkabı ve plastik geri dönüşüm oluşturur. Javier Goyeneche tarafından 2012 yılında kurulan Ecoalf, 33 limandan okyanus plastiği topluyor ve çöpleri ayakkabı, giysi ve çantaya dönüştürüyor.


Amsterdam’da, GumDrop sakız toplar ve kauçuk yeni bir tür dönüşür, Gum-tec, daha sonra pazarlama grubu I Amsterdam ve moda şirketi Explicit ile işbirliği içinde ayakkabı yapmak için kullanılır. GumDrop, Amsterdam güzergahlarında her yıl yaklaşık 3,3 milyon sterlin lastik bitirdiğini ve temizlenmesinin milyonlarca dolara mal olduğunu söylüyor. Dört çift spor ayakkabı için yaklaşık 2,2 kilogram kauçuk gerekir.

1993 yılından bu yana, Kaliforniya merkezli açık hava takım satıcısı Patagonia massachusetts bir tekstil tasarımcısı ile çalışan, polyester kullanarak polar ceket yapıyor. Patagonya ayrıca alışverişçileri sadece ihtiyaç duydukları şeyi satın almaya ve eski ürünleri beslemeye ve geri dönüştürmeye teşvik eder.


Nudie Jeans Gegaborg merkezli kot pantolon için organik pamuk kullanır ve yaşam için ücretsiz onarım sunuyor. Alışveriş yapanlar da eski kotlarını teslim ederlerse indirimden yararlanabilirler.


Tonlé, Kamboçya merkezli, sıfır atık ile moda koleksiyonları oluşturmak için kitle giyim üreticilerinden aşırı kumaş kullanır. Aldığı malzemenin yüzde 97’sinden fazlasını kullanır ve geri kalanını kağıda çevirir.


Hollanda’da Wintervacht, overs ve perdeleri palto ve ceketlere dönüştürür. Tasarımcılar Yoni van Oorsouw ve Manon van Hoeckel, hammaddelerini bağışların işlendiği ikinci el dükkanlarda ve sıralama tesislerinde buluyorlar. San Francisco- ve Bali merkezli Indosole ayakkabı içine Endonezya atılan lastikler döner, sandalet ve flip-flop, İsviçreli şirket Freitag upcycles bira, emniyet kemerleri ve bisiklet iç tüpler kendi çanta ve sırt çantaları yapmak için.


New York’ta, Queen of Raw fabrikalar, markalar ve perakendeciler sürdürülebilir kumaşlar ölü bir stok ile tasarımcılar, mimarlar ve tekstil şirketleri bağlanır. Raw Kraliçesi, 120 milyar dolardan fazla değerindeki kullanılmayan kumaşların depolarda yatarak yakılmayı ya da gömülmeyi beklediğini söylüyor.


Kanada merkezli Novela Malzemeleri doğal ve organik kumaşlardan yapılmış giyim üretmektedir ve ömrünün sonunda giyim kullanmak için alternatif yollar bulmak için bir dönüş programı geliştiriyor. 2017’de BM Çevre Genç Şampiyonu Dünya ödülü sahibi kurucu Kayo Dorey için hedef sıfır atık, kapalı döngü moda modeli yaratmak.

Perakendeci H&M başarılı bir giyim koleksiyonu şeması vardır ve Ekim ayında, yaşam tarzı marka ve kot üreticisi Guess, ABD’de bir gardırop geri dönüşüm programı başlatmak için, dünya çapında giyim ve ayakkabı toplar, sıralamak ve geri dönüşüm i:Collect ile takım söyledi. Beş veya daha fazla ayakkabı veya giysi getiren müşterilere indirim yapılacaktır. Nosive ürünler ikinci el eşya olarak geri dönüştürülecek ve sleapon olmayanlar temizlik bezi gibi yeni ürünlere dönüştürülecek veya yalıtım gibi ürünler için lif haline getirilecek.

“Kiralama modeli açıkça tüketicilerin birden fazla kez rahat giysiler giyme niyeti olmayabilir pazarın yüksek sonunda, kazanan … En altta, çevrimiçi olmak ve herhangi bir trend veya öğe satın almak çok kolay,” Perry diyor. ‘Bu pazar düzeyinde başarılı olmak için borçlanma için, şirketlerin tüketicileri çekmek ve gerçek bir satın alma onları test etmek için marka ve stilleri yeterli bir seçim sunmak gerekir, ve kiralama hizmeti sorunsuz ve sorunsuz olmalıdır.’

En iyi moda tavsiyesi mi? Her zaman daha az ve daha az…