HHaber

Ayın Evreleri Uykumuzu Etkiliyor mu?

Ayın Evreleri Uykumuzu Etkiliyor mu?

Uykunuz ay evreleri ile balmumu ve azalır, ay ışığı daha güçlü olduğunda millet daha sonra kalmak ile, araştırmacılar üniversite öğrencileri için ilkel insan ırkları karşılaştırarak keşfetti.

“Uyku daha sonra başlar ve dolunaydan üç ya da beş gece den az sürer. O gecelerde, uyku daha kısa olma eğilimindedir,” kıdemli araştırmacı Horacio de la Iglesia, Seattle Washington Üniversitesi ile biyoloji profesörü söyledi.

En iyi uykun mu? Bu yeni aydan hemen önce birkaç gece boyunca gibi görünüyor, daha az ay ışığı olduğunda, de la Iglesia ekledi.

Araştırma ekibi bunu Arjantin’in Formosa eyaletindeki yerel Toba/Qom topluluğunun yaklaşık 100 üyesinin uyku düzenini izleyerek anladı.

Toba/Qom farklı koşullarda yaşayan üç gruba ayrıldı. Bir kırsal kesimin elektriğe erişimi yoktu, ikincisi sınırlı erişime sahipken, üçüncüsü elektriğe tam erişime sahip bir kentsel çevrede yaşıyordu.

Ekip ayrıca Washington Üniversitesi’nden 450’den fazla öğrencinin uyku verilerini de analiz etti.

Araştırmacılar, herkesin uyku döngülerinin ayın evreleri ile birlikte değiştiğine dikkat ilerler.

Topluma bağlı olarak, toplam uyku miktarı ay döngüsü boyunca ortalama 46 ila 58 dakika değişir ve uyku yaklaşık 30 dakika ile görülür.

De la Iglesias, “Bu etki elektriğe erişimi olmayan toplumlarda daha güçlü olmakla birlikte, bu etki Washington Üniversitesi’ndeki lisans öğrencileri de dahil olmak üzere elektrik dolu toplumlarda mevcut.” dedi.

Üniversite öğrencilerinin sonuçları nın özellikle şaşırtıcı olduğunu söyledi, çünkü kentsel ortamlardaki insanların herhangi bir gecede tam, yeni, yarım veya dördüncü ay olduğunu kafalarının üstünden bileceklerini düşünmek için çok az neden var.

Bu ışık insan sirkadiyen sisteminde kritik bir rol oynadığı bir süre için bilinmektedir, Dr Steven Feinsilver, New York Lenox Hill Hastanesi’nde Uyku Tıbbı Merkezi müdürü söyledi. Çalışmanın bir parçası değildi.

Feinsilver, TV’lerden, akıllı telefonlardan ve bilgisayar ekranlarından parlayan ışığa atıfta bulunarak, “Gözde, yaklaşık 20 yıl öncesine kadar tanınmayan mavi ışık hisseden belirli hücreler var.” dedi. “Görme yle pek ilgili değiller, görme için pek bir şey yapmıyorlar, ama beyne “Işıklar yanıyor, uyanık olma zamanı” “ışıklar kapalı, uyku zamanı” diye sinyal gönderiyorlar.

Araştırmacılar, ağdalı ayın dolunaya doğru ilerledikçe daha parlak hale geldiğini ve genellikle öğleden sonra veya akşam ın erken saatlerinde yükselerek gün batımından sonraki akşam gökyüzünde yükseklere yerleştirerek, ağda ay’ın daha parlak hale geldiğini kaydettiler.

Feinsilver sözlerini şöyle sürdürdü: “Işığın önemli olduğunu biliyoruz ve belki de bu ay ışığının bile önemli olduğunun bir örneğidir.”

De la Iglesia insan uykuerken döngüleri çalışmak ve gecenin ilerleyen saatlerinde sosyalleşmek için ay ışığı tarafından sağlanan Aydınlatma yararlanmak için adapte olabileceğini söyledi. Ve şimdi modern insanlarda yerleşik bir özelliğe dönüştü.

“Yapay ışıkla yaptığımız şey tam olarak bu. Günün sonuna kadar uzatıyoruz.” dedi. “Ve biz de insanların ay ışığıyla bunu yaptığını gördük.”

De la Iglesia, bu bulguların uyku sorunları olan kişiler için pratik sonuçlar doğurabileceğini söyledi.

“Doktorunuz size uykunuzu iyileştirmek için izlemeniz gereken uygulamaların bir listesini verirse – örneğin parlak ışığa maruz kalmamak, monitörlerden kaçınmak, son derece uyarıcı araçlardan kaçınmak gibi — belki dolunayda geçen gecelerde bu önlemlerle biraz daha ileri de olabilirsiniz, çünkü bu gecelerin özellikle zor olacağını önceden biliyorsunuz.”