HHaber

Büyük veri ve gizlilik ile ilgili endişelerimiz

Büyük veri ve gizlilik ile ilgili endişelerimiz

Tüketiciler dijital alanda daha cesur hareket etmeye devam ettikçe, kişisel verilerinin çeşitli paydaşlar için önemli bir değere sahip olduğu giderek daha açık hale gelmektedir. İster saatleri tarafından izlenen kalp atış hızı olsun, ister belirli restoranlara giriş yaparken sağlanan coğrafi konum verileri, akış hizmetlerinde izlemeyi sevdikleri film türleri, hatta çevrimiçi alışveriş yaparken hangi ürünlere göz atabilecekleri, şirketler potansiyel olarak kim oldukları ve tercihlerinin ne olduğu hakkında zengin verilere erişebilirler.

Toplu veriler, son on yılda, verileri kullanan taraf hakkında daha önce mümkün olandan çok daha ayrıntılı bilgi sağlayabilen son derece değerli bir kaynak olarak ilerlemektedir, şirketler tüketici davranışları ve tercihleri hakkında mümkün olduğunca derin bir anlayış elde etmek için büyük veri kümeleri temin etmek istemektedirler. İngiliz matematikçi ve veri bilimci Clive Hubby 2006 yılında yaptığı açıklamada, “Veriler yeni petroldür.” dedi. “Bu değerli, ama unedeed değilse gerçekten kullanılamaz. Gaz, plastik, kimyasallar olarak değiştirilmesi gerekiyor… karlı faaliyeti yönlendiren değerli bir varlık yaratmak; bu yüzden verilerin değer emesi için analiz edilmesi, analiz edilmesi gerekir.”

Bu rafine işlemi genellikle heyecan verici fikirleri ortaya çıkarabilir ve sonuçta bitmiş ürünü etkili kullanan taraflara rekabet avantajı sağlarken, satın alınan verilerin çoğu genellikle son derece kişiseldir. Bu, amaçlandığı gibi kullanılmazveya yanlış ellere geçtiğinde önemli hasara neden olabileceği anlamına gelir. “Bugün, büyük veri, bir meta olarak neredeyse pazarlık edilebilir olması dışında, toplanması ve kullanılabilirliği sağlayan teknoloji kadar müdahalecidir. Bunun hem olumlu hem de olumsuz sonuçları var, “dedi. “Gerçekten para kazandırır veya seçenekler verir istediğiniz bir şey için bir teklif almak için harika. Ama her hareketinizin izlendiğini, paylaşıldığını ve satıldığını hissetmeye başladığınızda o kadar da harika değil.”

Şirketlerin farklı müşterilere sattıkları ürün ve hizmetleri özelleştirme yeteneği iyi bir durumdur. Örneğin, bir çevrimiçi medya şirketine en sevdikleri film türlerini açıklamayı kabul ederek, bir tüketici bu tercihlere göre daha uygun gelecekteki sinemaönerileri almayı bekleyebilir ve bu da tabii ki tüketici için yararlı olacaktır. Veya ilgi alanları hakkında daha fazla veri sağlayarak, tüketici bu ilgi alanlarıyla uyumlu reklamlar görmeye başlayabilir. Ancak, bu verilerin tam olarak nasıl kullanıldığını gösteren son yıllardaki veriler göz önüne alındığında, şirketlerin tüketici verilerine erişirken ve harekete geçerken tüketicilerin gizliliğini yeterince koruyup korumadığı konusunda gerçek endişeler vardır.

Bu suskunluk tamamen haklı görünüyor, dahası, özellikle en büyük veri ihlalleri birçok büyüklüğü göz önüne alındığında. Örneğin, 2017 yılında kredi raporlama devi Equifax, bilgisayar korsanlarının yaklaşık 143 milyon Amerikalı müşterinin kişisel verilerini çaldığını ve daha sonra sosyal güvenlik numaraları, doğum tarihleri ve ev adresleri gibi hassas bilgiler de dahil olmak üzere 147,9 milyona revize edildiğini ortaya çıkardı. Bu da şirketin 700 milyon dolar para cezası ve zarara yol açtı. “Tüketici verilerini işleyen şirketler için riskler yüksek: bu ihlallerden doğrudan etkilenmeyen tüketiciler bile şirketlerin bunlara verdiği tepkiye dikkat etti.” Facebook. Bu da kampanyanın kullanıcıların seçim davranışlarını etkilemesine olanak sağladı.

McKinsey son zamanlarda gizlilik, veri toplama, kesmek ve ihlalleri, düzenlemeler, iletişim ve belirli endüstriler hakkındaki görüşleri hakkında 1.000 Kuzey Amerikalı tüketicilerin anket. Tüketicilerin paylaştıkları veri türleri konusunda daha seçici hale geldiklerini ve verilerini sağlık ve finansal hizmet sağlayıcılarıyla paylaşmaya daha istekli olduklarını ortaya çıkardı, ancak tek bir endüstri veri koruması için yüzde 50’lik bir güven derecelendirmesi elde etmeyi başaramadı. “Bu güven eksikliği, yüksek profilli tüketici veri ihlallerinin yakın geçmişi göz önüne alındığında anlaşılabilir bir durumdur. Katılımcılar, anket yanıtlarını güven konusunda bilgilendiren bu tür ihlallerin farkındaydı.” dedi.

Bu gizlilik tam olarak tanımlamak için kolay bir kavram olmadığını belirtmekte yarar var, bırakın değerlendirmek. Bu farklı insanlar için farklı şeyler anlamına gelir, ve bu nedenle her kişinin ifşa etmeye istekli olduğu miktar büyük ölçüde değişecektir. Bu nedenle, verilerimizi dış çıkarlar için erişilebilir hale getirmeyi kabul ederek, vazgeçtiğimiz şeyin tam önemini tam olarak anlamaktan çok uzak olduğumuz anlamına gelir. Ayrıca ne kadar tüketici verigerçekten değer soran değer. Tüketici, şirketlerin kişisel bilgilerine erişmesine izin vermemektedir. Bu arada şirket, bu kadar derin tüketici bilgisi edinmenin tüm ekonomik faydalarını karşılar ve bu da tüketicinin bu kişisel bilgileri nasıl kullandığını ve ne kadar değer ürettiğini göz ardı etmeye devam ettiği bir asimetri durumuna yol açar. Dahası, şirketler kişisel verilerini tüketiciler tarafından terk ederek, aksi takdirde olduğundan daha pahalı teklifler sunmak, tüketici verilerini üçüncü taraflara satmak veya verileri tüketicilerin amaçlarının olmadığı şekilde kullanmak gibi daha şüpheli uygulamalara girişebilirler.

Nitekim, Washington Post tarafından geçen yıl yapılan bir ankette, çevrimiçi tarama deneyimini geliştirmek için tasarlanmış ve kombine dört milyon kişi tarafından kullanılan popüler tarayıcı uzantıları nın kullanıcı verilerini toplayıp hatta sattığı ortaya kondu. Post’un Geoffrey A. Fowler’ı, “Bazı uzantıların casusluk için bir acele tarafı var,” dedi. “Tarayıcınızdaki ayrıcalıklı bir levrekten, nerede sörf yaptığınız ve karanlık veri ekonomisinde ne gördüğünüz hakkında bilgi aktarın. İş yerinde ve evde tarayıcınızda yaptığınız her şeyi düşünün-beyniniz için bir dijital proxy sunucusu. Şimdi bu tıklamaların bilgisayarınızdan işitilen ve satıcılar, veri aracıları veya bilgisayar korsanları için hasat edildiğini hayal edin.” , New York Times’ın 2018’de “trilyon dolarlık operasyon” olarak adlandırdığı şey.

Ancak bu, özellikle son yıllarda tüketici verilerinin kötüye kullanımına karşı koruma tedbirlerinin uygulandığı ve güçlendirilmeye devam edildiği dış korumanın olmadığı anlamına gelmez. Genel Veri Koruma Yönetmeliği (GDPR) belki de en belirgin örnektir ve tüketicilere verilerinin nasıl kullanılabildiği konusunda daha yüksek düzeyde koruma sağlar. Direktif, Avrupa Birliği (AB) içindeki işletmelerin bu tüketici verilerini bölge içindeki işlemler için korumalarını ve böylece kişisel verilerin yalnızca katı kurallara ve meşru amaçlarla toplanmasını sağlamalarını gerektirir. Kişisel bilgileri toplayan ve yöneten kuruluşlar da bunları kötüye kullanımdan korumalı ve belirli haklara saygı göstermelidir.

Ve elektronik ağ üzerinden gizliliğin korunmasına ilişkin Direktif (Gizlilik direktifi 2002/58/EC) kullanılan teknolojiden bağımsız olarak, kamu ağları üzerindeki tüm iletişimlerin temel haklara, özellikle de yüksek düzeyde veri koruma ve mahremiyete saygı göstermesini sağlamak için AB telekomünikasyon ve veri koruma çerçevelerine dayanmaktadır. Bu nedenle, AB Üye Devletleri, kullanıcıların çerezleri bilgisayarlar ve akıllı telefonlar gibi cihazlarda depolamadan önce izin vermelerini sağlamalıdır.

Sonuçta, şirketlerin yeterince kendi kişisel verilerine müşterilerinin güvenini kazanmak için önce gitmek için uzun bir yol var gibi görünüyor. Nitekim, McKinsey’in araştırması, yanıtlayanların şirketlerin verilerini işlemelerine ve gizliliklerini korumalarına güvenmediği sonucuna varıyor. “Bu nedenle, şirketler bu alanda kasıtlı, olumlu önlemler alarak çeşitlendirebilirler. Deneyimlerimize göre, tüketiciler kişisel verilerine en büyük özeni gösteren şirketlere yanıt veriyor.”