HHaber

Kilit yorgunluk ile bu kış başa çıkmak için neler yapmalı ?

Kilit yorgunluk ile bu kış başa çıkmak için neler yapmalı ?

Eğer sürekli bir yorgunluk içinde olduğunuzu düşünüyorsanız, haber döngüsüne bağlı olarak kilitlenirsiniz, salgın ın etrafındaki belirsizlik, ve evde kalmak-kendi başına sınız. “Endişeli hissetmek/umutlu/bitkin/o salgın duvara vurmak. Padma Lakshmi yakın tarihli bir Instagram gönderisinde, bu günlerde ki kolektif ruh halimizi özetleyerek yazdı. Kış girdabında sosyal mesafenin on ayına yaklaşırken, tükenmişlik çok gerçek. Hiçbir şey salgının mevcut gerçekliğini değiştirirken, bu yavaş yavaş, felç edici uyuşukluk duygusuyla neyin oynadığını daha iyi anlamak ve bununla başa çıkmanın en iyi yolu ile başa çıkmanın en iyi yolu güç için yararlı olabilir. Burada, çalışma pratiği iş yerinde ki refaha odaklanan çevre psikoloğu Lee Chambers, kilit yorgunluğunun ne olduğunu, semptomların ne olduğunu ve nasıl daha iyi tedavi edilebildiğini analiz ediyor.

Kilit yorgunluğu nedir?
Chambers, “Çeşitli şekillerde kendini gösterse de, kilit yorgunluğu, bir rollercoaster’ın duygu ve duygular deneyiminin, altta yatan kaygı, gelecekteki belirsizlik ve hayatımızın bir kısmı üzerinde kontrol eksikliğiyle birleştiğinde ki etkisidir.” diyor. Bu kadar yaygınlaşmasının temel nedeni salgının refahımızı birçok yönden etkilemesi ve baş döndürücü bir tempoya uyum sağlamaktan başka çaremiz olmamasıdır. Chambers, “Hızla gelişen bir duruma uyum sağlamak ve alışmak zorundaydık ve dışarıda hayatımızı sona erdirme potansiyeline sahip bulaşıcı bir hastalık var.” diyor. “Rutinler kesildi, programlar değişti ve birçok kişi evden çalışıyor, ön cephede çalışıyor ve farklı antrenmanlar.” Chambers, “Bu, potansiyelin yetersiz olduğu bilişsel esneklik ve duygusal denge gerektiriyor.” diyor. Uyku kalitemizi ve miktarımızı bozan bu strese de ek olarak, sürekli yorgunluk hissi giderek yaygınlaşıyor.

Ne yorgunluk kilitleme belirtileri nelerdir?
Chambers, kilit yorgunluğunun zihinsel ve fiziksel refah üzerindeki etkisinin bizi farklı insanlara farklı şekilde sunduğunu, ancak baskın duygunun “yorgunluk, odaklanma eksikliği ve daha düşük motivasyon” olduğunu söylüyor. Bazıları bu belirtileri “beyin sisi” olarak tanımlarken, bazıları kısa süreli hafızalarının azaldığını belirtmiştir. Bu şeyler sadece stres le yükseliyor, ki zaten salgın öncesi yükselişteydi. Chambers, “Sağlığımız ve başkalarının sağlığı, mali durumu ve gelecekteki güvenlikle ilgili kaygılar pekiştirildikçe stres daha da yaygın.” diyor. “Stres ve kortizol düzeyleri çoğumuz sorumlulukları hokkabazlık olarak artar, uyumak için mücadele ya da izole ve yalnız hissediyorum.”

Psikolojik stres artış ile normal tepki bir artış geliyor. Kilitleme ve salgın sırasında yaşadığımız onca şey ile, kullanımın çoğu Oda’nın daha uzun bir süre için “daha yüksek uyarılma durumu” olarak adlandırdığı ve enerji seviyelerimiz üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olan bir durumdur. “Bu fiziksel yorgunluk neden olabilir, kas gerginliği ve baş ağrısı, bize tedirgin ve sinirli duygu bırakarak,” diyor. Sonra, zihinsel olarak, fiziksel etkileşimi yitiren doğal üzüntü, durumun kontrol eksikliğine karşı öfke ve sahip olduğumuz özgürlükler hakkında netlik eksikliğinin hayal kırıklığı vardır. “Birçok insanın uykusu bozulduktan sonra, duygusal ortamımızı uyum içinde sürdürmek daha da zor.” diye de ekliyor.

Son COVID-19 ani artışları ve siyasi kargaşa, tecrit yorgunluğunu yaşayanları nasıl etkiliyor?
Chambers, “Stres insan deneyiminin kritik bir parçasıdır ve tehditlere etkili bir şekilde yanıt vermek için normal bir tepki yitirmemize olanak sağlar, ancak bu sürekli aktivasyon, sempatik sinir sistemimizin sürekli aktivasyonu nedeniyle kilitleme yorgunluğunu artırır.” diyor. “Sağlık ve siyasi istikrar, insanların değer verdiği ve sürekli adı geçen önemli iki direği olduğu için, geleceğin neler olabileceği konusunda sürekli uyarılıyoruz ve endişe duyuyoruz.” Dahası, Chambers’a göre bu belirsizlik gelecekteki strese karşı dayanıklılığımızı azaltarak parasempatik sinir sistemimizi harekete geçirmekte zorlanıyor.