HHaber

SGK’dan Yeni Müjde: 1800 Gün Primle 12.500 TL Emeklilik Hakkı!

Çalışma gücünün en az %60’ını kaybetmiş olan vatandaşlar, malulen emeklilik hakkını elde edebiliyor. Bu düzenleme ile emeklilik maaşı en az 12.500 TL olarak belirlenmiş durumda. Yeni düzenleme, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Malulen Emeklilik Şartları Neler?
Malulen emeklilikten yararlanmak isteyenlerin çalışma gücünü %60 ve üzeri kaybetmiş olması gerekiyor. Bu durumun, iş kazası veya meslek hastalığı sonucu gerçekleşmesi şartı bulunuyor. Ayrıca, 1800 gün prim ödemesi yapılmış olması gerekiyor. SGK, bu şartları taşıyan vatandaşlar için hemen emeklilik imkanı sunuyor.

Malulen Emeklilik Nedir?
Malulen emeklilik, sigortalı veyahut işverenin talebi üzerine Kanunun 4/1-(a) ve 4/1-(b) bentleri kapsamındaki sigortalılar için çalışma gücünün yahut iş kazası veya meslek hastalığı için çalışma gücünün %60’ını veya vazifelerini yapamayacak şekilde meslekte kazanma gücünü kaybettiği tespit edilerek malul sayılan sigortalıya, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu uyarınca Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından aylık bağlanma yardımı sağlanan emeklilik müessesesidir.

Çalışanın malulen emekli sayılabilmesi için gereken en önemli husus, kişinin maluliyetinin sigortalı olarak işe başladıktan sonra ortaya çıkmış olmasıdır.

Malulen Emeklilik Şartları Nelerdir?

Malulen emeklilik şartları nelerdir? sorusu, sık sorulan başlıklardan biridir. Malulen emekliliğe hak kazanabilmek için öncelikli gereklilik, yukarıda bahsettiğimiz gibi sigortalının malul sayılması gerekmektedir. Bu durum Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucularının sağlık kurullarınca usulüne uygun rapor ile tespit edilmektedir.

Ancak, malulen emekliliğin söz konusu olabilmesi için karşılanması gereken diğer önemli şartlar da şunlardır:

Sigortalının en az 10 (on) yıllık sigortalılık süresi olmalıdır. Başka birinin bakımına muhtaç derecede malul olan sigortalılar için ise sigortalılık süresi aranmamaktadır.
En az 1800 gün uzun vadeli sigorta kollarından (malullük, yaşlılık, ölüm) prim ödemesinin yapılmış olması gerekmektedir. (Çalışanın eğer eksik primi bulunuyorsa borçlanma yaparak malulen emekliliğe hak kazanılabilir.)
Meslek hastalığı ya da iş kazası sonucu, çalışma kapasitesinde en az yüzde altmış (%60) oranında bir kayıp meydana gelmiş olmalıdır. Söz konusu iş gücü kaybının, sigortalının işe başlamasından sonra gerçekleşmiş olması gerekmektedir.
Malullük durumunun tespiti için yapılacak başvurularda sigortalılığın sonlandırılması koşulu aranmamaktadır. Sigortalılık devam ederken Kuruma başvuru yapılabilmekte ve malullük durumunun tespiti için Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucularına sevk işlemi gerçekleşmektedir. Ancak sigortalının malul olduğunun tespiti sonrasında aylık bağlanabilmesi için devam eden sigortalılığın bulunmaması gerekmektedir. Sigortalı bildirim sona erdirildikten sonra maluliyet aylığı talebiyle Kuruma başvuru yapılmalıdır.

SGK’dan Yapılan Açıklama: Yaş Şartsız Emeklilik Fırsatı
SGK, EYT dışında kalan vatandaşlar için yeni bir açıklama yaptı. 1800 gün prim ödeyen ve özel durumu olanlar için yaş şartı olmadan emeklilik imkanı tanınıyor. Bu fırsat, özellikle iş kazası geçiren ya da meslek hastalığına yakalanan SSK ve Bağ-Kur’lular için geçerli.

Kimler Bu Fırsattan Yararlanabilir?
Bu emeklilik fırsatından, iş kazası ya da meslek hastalığı nedeniyle çalışma gücünü %60 ve üzeri oranında kaybeden vatandaşlar yararlanabilir. Malulen emeklilik hakkı kazanmak için, bu kaybın doktor raporu ile belgelenmesi gerekmektedir.

Hızlı Başvuru ve İnceleme Süreci

SGK’ya malulen emeklilik için başvuranlar, kısa sürede sonuç alabiliyor. Başvuruların incelenmesi en fazla 10 gün sürüyor. Uygun bulunan başvurularda, SGK hemen 12.500 TL emekli maaşı bağlamaya başlıyor. Daha fazla bilgi almak isteyenler, SGK il veya ilçe merkezlerine başvurabilir ya da SGK’nın resmi internet sitesini ziyaret edebilirler.