HHaber

Emekli maaş zammı için işteyeni formül

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı koordineli bir şekilde özel bir çalışma yürütülüyor. Memur ve işçi emeklileri arasındaki zammın farkı olan 11,68’i eşitleme yöntemiyle SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yansıtmak amacıyla gerçekleştirilen bu özel çalışmanın detayları önemle takip ediliyor.

Belirlenen yeni formül, ilk olarak en düşük emekli maaşı için belirli bir rakamın tespit edilmesini öngörüyor. Ardından, refah payı, seyyanen zam veya emekli kök aylığı için kademeli zamların uygulanmasıyla bu rakamın artırılması hedefleniyor. SGK uzmanları, emekli zammında adil bir dağılım sağlanabilmesi için kök maaşların kategorize edilmesinin önemli olduğunu vurguluyor. SGK Başuzmanı İsa Karakaş, konuyla ilgili şu değerlendirmeyi yapıyor: “Kök aylığı 5500 TL’nin altında olanlara farklı, 5.500-6.000 TL arasında olanlara farklı bir zam, 6.500-7.000 TL arasında olanlara farklı bir zam verilmesi gerekiyor.”

Zamlı emekli maaşı hesaplamasında, önce kök maaşa yüzde 4’lük bir ek ödeme uygulanırken Hazine desteği ile rakam en düşük emekli maaşı seviyesine getiriliyor. 2024 için en düşük emekli maaşı tahminleri 10 ila 11.500 TL arasında değişecek.

Zam ödemeleri konusu ilk olarak Kabine Toplantısı’nda detaylı bir şekilde ele alınacak ve ardından Meclis aşamasına geçilecek. TBMM’nin çalışmalarına ara verdiği süreçte, 16 Ocak’ta tekrar toplanması planlanıyor. Zamlı emekli maaşları için ödemeler, SSK emeklileri için ayın 17’si ile 26’sı, Bağ-Kur’lular için her ayın 25’i ile 28’i arasında gerçekleşiyor. Memur emeklileri ise maaşlarını her ayın 1’i ila 5’i arasında alırken en düşük emekli aylığına ilişkin teklifin 16 Ocak sonrasında yasalaşması durumunda, ilave zam farkları bu ayki emekli aylığı ödemelerine yetişmeyebilir. Böylece ilave zam farkları, kanun çıktıktan sonra ödenme ihtimali taşıyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emekli zammıyla ilgili olarak, ‘Emekli maaşıyla ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı doğrultusunda çalışmaların sürdüğünü’ belirtti. Işıkhan, ‘Çalışma tamamlandığında Cumhurbaşkanımıza sunulacaktır. İktidarımız boyunca emeklilerimizi, işçilerimizi, memurlarımızı enflasyona ezdirmedik. Bundan sonra da aynı anlayışla devam edeceğiz.’ dedi.

Bakan Işıkhan, geçtiğimiz haftalarda katıldığı bir televizyon programında yaptığı açıklamada, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, ‘Memurlarla müzakereler yapıldı, işçilerimizle de yılın başında bağlanmıştı. Emeklilerimizi enflasyona ezdirmeme diye bir ilkemiz var. En düşük emekli maaşı alanların durumunun iyileştirilmesine yönelik, Cumhurbaşkanımızın talimatı oldu, o çalışmaları yapıyoruz. O konuda çok netiz. Çalışanımızın yanındayız, çalışanlarımız çok değerli. Emeklilerimiz çok değerli. Ama ülkenin imkanları kapsamında hareket etmemiz lazım. Zor bir dönemden geçiyoruz. Yüzyılın felaketi yaşanmış. Felaketin yaralarını sarmayı önceliklendirmeyi, eminim 86 milyonun tamamı istiyor.’ ifadelerini paylaştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından emeklilerin aylıklarında ek artışa dair bir çalışma yürütülüyor. Bu çalışma kapsamında yasa değişikliği yapılarak 6 aylık enflasyon miktarının üzerinde bir artış yapılması bekleniyor. SSK ve BAĞ-KUR emeklilerine yönelik bu ek artışın Ocak Ayı’nda yürürlüğe gireceği öngörülüyor.