HHaber

Emekli olduktan sonra ekti, şimdi paraya para demiyor

Edirne’de ikamet etmekte olan Hasan Artan, emekli olduktan sonra eşi ile birlikte safran üreticiliği yapmaya başladı. Safranbolu ziyareti esnasında merak edip te aldığı bir kilo safran soğanını eken aldığı verimden çok memnun olan Artan, geçtiğimiz yıl düzenli üretime geçti. Aktarlarda gram ile satılmakta olan safranın kilogramının bu yılki fiyatı, yaklaşık olarak 40-50 bin lira arasında.

Kendi bahçesinde safran yetiştiren Artan, gramla satılan ve kilogram fiyatı 40-50 bin lira arasında olan safranın iyi bir kazanç sağladığını belirtmiştir.

“100 DÖNÜM YERİNE 5 DÖNÜM SAFFRAN EKİN”

Artan, “Diğer üreticilere de tavsiye ediyorum. Farklı ürünler yerine alternatif olarak safran ekilebilir. Üreticiler, 100 dönümlük bir başka ürün yerine 5 dönüme ekilecek safranla daha fazla kazanç sağlayabilirler” şeklinde konuştu.

Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Adnan Tülek, safran hasadına katılarak üreticilere safranı alternatif bir ürün olarak düşünmelerini önerdi ve 3-4 dönümlük bir alanda safran yetiştirilebileceğini söyledi.

Tülek, safran bitkisi ve üretimiyle ilgili bilgiler vererek, “Burada da gördüğünüz gibi safran kumsal toprakları seven, güney yamaçları güneşi seven bir bitkidir. Dolayısıyla ağır topraklarda değil, değerlendirilmeyen kumsal, ikinci üçüncü sınıf topraklarda dahi kaliteli verim alınabilir. Yaklaşık 100 bin ile 140 bin çiçekten bir kilogram safran elde edilebilir ve bunun ekonomik değeri oldukça yüksektir. Bölgemizde safranın ilerleyen süreçte ekonomik anlamda önemli bir yer alacağını düşünüyoruz. Safran için bölgemizde uygun alanlar oldukça fazladır” dedi.