HHaber

Türkiye’de 694 milyon ton keşfedildi, Çin ve ABD peşinde

Bu rezerv, Çin’deki Bayan Obo sahasında bulunan 800 milyon tonluk rezervin ardından ikinci sırada yer alıyor. Beylikova Florit, Barit ve Nadir Toprak Elementleri Tesisi’nin açılışının, bugün yani 18 Nisan tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılacağı açıklandı.

Nadir Toprak Elementleri
Türkiye’deki Beylikova Florit, Barit ve Nadir Toprak Elementleri Tesisi’nin açılışı bugün gerçekleştirilecek. Tesis, Çin’deki Bayan Obo sahasındaki 800 milyon tonluk nadir toprak elementi rezervinin ardından ikinci sırada yer alıyor. Yıllık 1200 ton cevherin işleneceği pilot tesisin montaj çalışmaları tamamlandı ve işletmeye hazır hale getirildi. Cevherler arasında florit, barit ve nadir toprak elementleri bulunuyor. Tesisin ürettiği elementler, yüksek teknoloji ürünlerinde, savunma sanayisinde, lazer, güdüm sistemlerinde ve her türlü elektronikte kullanılabilecek önemli malzemeler arasında yer alıyor. Bu durum, Çin ve ABD gibi ülkelerin bu madenin peşinde olduğunu gösteriyor.
Ayrıca diğer 17 nadir toprak elementi de belli oranlarda burada mevcut. Bunun yanı sıra toryumun da bu tesiste işlenebileceği kaydedildi. Cevherlerin işlenerek elde edilecek elementler, ikamesi olmayan, yüksek teknoloji ürünlerde kullanılan yeşil enerji dönüşümünde, savunma sanayisinde, lazer, güdüm sistemlerinde, her türlü elektronikte kullanılan malzemelerdir.

Beylikova Florit, Barit ve Nadir Toprak Elementleri İşletme Müdürü Lütfi Tozar, pilot tesiste yıllık 1200 ton cevherin işleneceğini ve sahada hazır bekleyen 600 ton nadir toprak elementi cevheri olduğunu söyledi. Ayrıca, daha fazla cevherin pilot tesise nakledilebileceğini de belirtti. Pilot tesiste üretime başlandıktan sonra hedeflerinin yıllık 10 bin ton nadir toprak oksiti, 72 bin florit, 70 bin ton barit ve 250 ton toryum üretecek büyük bir tesis kurmak olduğunu ifade eden Tozar, ülkemizin bu büyük sahaya ve rezerve sahip olmasının avantajlı bir durum olduğunu belirtti. Nadir toprak elementlerinin yeni teknolojilerin üretiminde önemli bir rol oynadığını ve bu madenlerin stratejik öneme sahip olduğunu vurguladı. Başta Çin ve ABD olmak üzere birçok ülke bu madenlerin üretimi için büyük mücadele veriyor.