HHaber

EYT’lilere müjde, 9 ödeme alabilecekler

Fakat, yaklaşık 1,5 milyon kişinin başvurusu olduğu belirtilse de, mükerrer başvuruların yanı sıra, borcu olanlar gibi bazı nedenlerle başvuruların reddedilmesiyle bu sayının yüzde 15 ila yüzde 20 oranında düşebileceği tahmin ediliyor. Başvuruların tamamının işleme alınmayacağı düşünüldüğünde, gerçek başvuru sayısının 1 milyon 200 bin civarında olabileceği öngörülüyor.

EYTliler 14 Nisan’dan itibaren maaşlarını almaya başlayacaklar

Mart ayından yapılan başvuruların son derece mühim olduğuna değinen Karakaş, “SGK öncelikle mart ayı içerisinde başvuru yapanların işlemlerini sonuçlandırmaya çalışmaktadır. Daha önce de dediğimiz gibi, 3-31 Mart tarihleri arasında başvuruda bulunmuş olan bütün EYT’liler nisan maaşını alabileceklerdir. Nisan ayı içerisinde de başvurular oldu, fakat nisanda başvuranların mayıstan önce maaş alabilmelerinin çok zor olduğu belliydi. Dolayısıyla biz burada mart ayındaki başvuruları değerlendirdiğimizde, işlemi tamamlananların 14 Nisan’dan itibaren maaşlarını almaya başlayacaklarını söylememiz doğru olacaktır” şeklinde konuştu.

Maaşlarda en çok başvuru SSKlılara ait olduğundan, ilk maaş alanların onlar olacağına da değinilen açıklamada, maaşların tahsis numarasına göre 14 Nisan’da başlayacağı, akabinde de 15-16 Nisan itibarıyla hem emekli maaşlarının hem de bayram ikramiyelerinin hesaplara yatacağı belirtildi.

SSK’lıların işlemleri tamamlanır tamamlanmaz da sıranın Bağ- Kurlu olarak başvuranlara geleceği, onların da 17-18 Nisan arasında emekli maaşlarını ve ikramiyelerini almış olacakları kaydedildi. En son olarak da emekli sandığına tabii olanların, memur emeklilerinin 19 Nisandan başlamak üzere emekli maaşlarını ve ikramiyelerini alacakları ifad edildi.

EYT’liler toplam 9 ödeme alma imkanına nasıl sahip olacaklar?

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Karakaş’ın yaptığı açıklamaya göre, mart ayında emeklilik başvurusu yapanlar, maaşlarını nisan ayında alacak. Nisan ayında başvuranların ödemeleri Mayıs ayına kadar yapılamayacak. EYT emeklilerinin çoğunluğunu oluşturan SSK’lılar 14 Nisan’da, Bağ-Kur emeklileri 17-18 Nisan’da, emekli memurlar ise 19 Nisan’da ödemelerini almaya başlayacak.
Karakaş, sadece SSK veya Bağ-Kur bünyesinde çalışmış olanlar ile çalışma geçmişinde herhangi bir farklılık olmayanlar için, başvuruların daha hızlı sonuçlandığını da açıkladı. Ancak çeşitli statülerde çalışmış veya düzensiz katkı payı yatırmış kişilerin ödemeleri gecikebilir de denildi.

Ayrıca Karakaş, emekli olmadan önce bir yıldan fazla çalışan SSK EYT emeklilerine kıdem tazminatı ve kullanılmayan izin günlerinin de verileceğini bildirdi.
Şöyle ki; “EYT’lilerin alacağı ödemelere baktığımız zaman bir SSK’lı EYT’li işten ayrıldığı zaman bir yıldan fazla çalışmışlığı varsa, ilk olarak ve her şeyden önce kıdem tazminatını alacaktır, kullanmamış olduğu yıllık izinleri de eğer varsa onu da alacaktır, tekrar çalışma hayatına girdiğini düşünecek olursak, hem iş yerinden maaşını almaya devam ederken, bir yandan da SGK’dan emekli maaşını alabilecektir. Hepsine ilave olarak, Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı ikramiyelerini de alacaklartırlar. Bunların dışında bir de EYT’li emekli bir vatandaş ilk maaşını alıp akabinde banka değiştirebilmekte ve böylece de emekli aylığından dolayı banka promosyonu alabilmektedir.
Tüm bunlar sağlandığında bir EYT’li toplam 9 ödeme alma imkanına sahip olacaktır” şeklinde değerlendirmede bulunuldu.