HHaber

5 Liranız varsa dikkat, zenginlik kapıda olabilir

Son zamanlarda, basım hatası olan paralar sık sık gündeme gelmeye devam ediyor. Koleksiyoncuların ilgisini çekeceği düşünülen yanlış basım paraları, pek çok platformda satışa sunuluyor. Geçtiğimiz günlerde ise 50 ve 200 TL’lik banknotların yanı sıra 5 TL’lik banknotlarda da basım hatası tespit edildi. Bazı vatandaşlar, hatalı basım yapılan 5 liraları 50 bin TL’ye kadar satışa çıkardılar.

Örneğin, Van’ın merkez İpekyolu ilçesinde yaşayan Sezgin Yılmaz, yaptığı alışveriş sonrasında aldığı 5 TL’nin yanlış basıldığını fark etti. Banknotun sağ üst köşesindeki 5 rakamının yarısının olmadığını gören Yılmaz, banknotu Merkez Bankası’na götürdü ve yanlış basım hatası olduğunu öğrendi. Koleksiyonerlerin ilgisini çekeceğini düşünen Yılmaz, 5 TL’lik banknotu 50 bin TL’ye satışa çıkardı.

Bununla birlikte, Düzce’de yaşayan ortaokul öğrencisi Yasenur Durmaz, sosyal medya hesabından 1000 TL’ye satışa çıkardığı yanlış basım 5 TL’sini satmayı başardı. Yasenur, elde ettiği parayı yeni bir bilgisayar almak için kullanmak istediğini söyledi.

Samsun’un Bafra ilçesinde yaşayan Hüseyin Güzel de koleksiyon değeri taşıdığını düşündüğü yanlış basım 200 TL’yi 55 bin TL değer biçerek satışa çıkardı.

Trabzon’un Tonya ilçesinde yaşayan Şerafettin Erbil de bir müşterisinden aldığı yanlış basım 50 TL ile ilgili araştırma yaparak, banknotun yanlış basılmış olduğunu ve koleksiyonerlerin ilgisini çekebileceğini öğrendi. Şerafettin, hatalı basım 50 TL’yi 80 bin TL’ye satmayı amaçlıyor.

Genel olarak, basım hatası olan paraların koleksiyoncular arasında yüksek değerler taşıdığı bilinmektedir. Ancak, bu paraların gerçek değeri tartışmalı olabilir ve satın almadan önce dikkatlice araştırılmalıdır.