HHaber

Astıma ve kemik ağrılarına bire bir, balla karıştırıp yutmak yetiyor

Mucizemizin adı “Mahlep”. Mahlep, aslen İran kökenli bir ağacın adı olup gülgiller familyasına aittir. Boyu 6 ile 10 metre arasında değişmektedir. Mahlep çekirdeği, hoş bir kokuya sahip olmasının yanı sıra acımtırak ve aromatik bir tada sahiptir. İçeriğinde bulunan kumarin sayesinde vanilyaya benzeyen bir tat elde edilir. Bu nedenle özellikle hamur işleri gibi tatlılara koku ve lezzet katmak için kullanılır.

Mahlep hangi hastalıklara iyi gelmektedir?

Mahlep bal ile karıştırılarak tüketilmesi halinde üst solunum yolları sorunlarını öksürük ile söker ve balgam halinde atılmasına yardımcı olur.
Mahlep ayrıca vücudun günlük ihtiyacı olan enerjiyi sağlar, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur ve toksinleri atarak karaciğeri temizler.
Ayrıca mahlep kemik sağlığı için önemli olan magnezyum, potasyum ve kalsiyum gibi mineraller içerir.

Mahlep toz haline getirilerek süt ile karıştırılarak da tüketilebilir.
Mahlep balgam söktürücü olarak kullanılmak istendiğinde, bal ile karıştırıldıktan sonra göğüs kısmına sıcak bir havlu konulması da önerilir.
Mahlep ayrıca hamur işleri için kullanılabilir. Mahlep, tuzlu tariflere eklenerek tüketilebilen bir baharattır. Özellikle yıllardan beri pilavın içine katılarak tüketilmektedir. Mahlep’in hoş kokusu ve lezzeti, helvalara da güzel bir tat ve aroma katmak için kullanılabilir.

Mahlep, içeriğinde bulunan güçlü flavon sayesinde sinir hücrelerinin işlevselliğini artırarak baş ağrısı gibi rahatsızlıkların yaşanma oranını düşürebilir. Ayrıca potasyum bakımından zengin olması sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı direnci artırır. Toz haline getirilen mahlep süt ile karıştırılarak tüketilebilir ve özellikle mevsim geçişlerinde gelişim çağındaki çocukların tüketmesi önerilir.

Mahlep ayrıca balgam söktürücü olarak da kullanılabilir. Toz halindeki mahlep bal ile karıştırılarak tüketildiğinde, sıcak bir havlu göğüs kısmına konularak üst solunum yollarında biriken mikroplar öksürük yoluyla balgam şeklinde atılabilir. Bu yöntem özellikle boğazda rahatsızlık hissi olan kişiler için faydalı olabilir.