HHaber

Kimlerin zamlı maaştan yararlanamayacağı belli oldu

Şu anda 5,500 TL alanlar 2,000 TL artış görecek, 7,499 TL alanlar sadece 1 TL alacak ve 7,501 TL veya daha fazla alanlar herhangi bir artış almayacak. Bu, neredeyse 9 milyon emeklinin maaşında herhangi bir artış almayacakları anlamına gelir. Asgari emekli maaşındaki artışın en az dört milyon emekliye fayda sağlaması bekleniyor. Ancak, asgari emekli maaşının üzerinde maaş alan emekliler arasında eşitsizlik endişelerine neden oluyor. Bu, maaşlarında artış bekleyen emekliler arasında bazı memnuniyetsizliklere neden oldu.

13.5 milyon emeklinin yaklaşık 7-8 milyonunun 7,500 TL olan asgari emekli maaşını alacakları tahmin ediliyor. Asgari emekli maaşındaki artış “Hazine yardımı” olarak kabul ediliyor, emekli maaşı temel miktarında bir değişiklik değil ve sadece açıklanan asgari maaştan daha düşük bir maaş alanlar için geçerli. Yapılan ödemelerin toplam tutarı açıklanan asgari emekli maaşından daha az ise fark Hazine’den toplanacak. Sonuç olarak, temel miktarlar yükseltilmeyecek ve sadece yeni asgari maaşın altında olanlar artış alacak.

Maaş tabanında bir değişim olmayacak, Hazine yardımı olarak bu artış sağlanmış olacak. En düşük emekli aylıklarındaki artış “Hazine yardımı” şeklinde yansıtılacak. Taban ücretlerde bir artış olmayacak. Eğer ki, yapılan ödemelerin toplamı, açıklanmış olan en düşük emekli aylığının altında kalmışsa, aradaki fark Hazine’den tahsil edilerek, söz konusu maaş, minimum değere yüksletgenecek. Hatta bir diğer husus da şu ki; taban ücretlere her yıl enflasyon kadar yapılan zam, Hazine desteği ile 7 bin 500 TL’ye yükseltgenen aylığı alanlarda, bu tutarın üstüne çıkana kadar, bu ücretlerde yeni bir artış söz konusu olmayacak. Bu durumun bir istisnası var mı derseniz, elbette ki bu da yeni bir yasal düzenleme yapılması ile söz konusu olabilecektir…