HHaber

Dişteki tartarı yok ediyor, 40 yıl düşünseniz aklınıza gelmez

Tartarın ne olduğunu hepimiz biliyoruz aslında. Diş taşı olarak bilinen tartar, dişleri ve diş etlerini oluşturan ve kaplayan sert kalsifiye tortulardır. Ağızda var olan bakterilerin, plak adı verilen yapışkan bir filmi oluşturmak üzere gıda parçacıklarından kalan kalıntılar ile karışması sonucunda tartar oluşur. Bu plak engellenmezse de gittikçe sertleşir ve rengi değişerek sarı bir tartar oluşturur. Tartar oluşumu dişler ve diş etleri için hiç istenmez. Göze hoş görünmemekle beraber, aynı zamanda diş minesi olarak bilinen dişlerin koruyucu tabakası olan astarını yiyip bitiren bakterileri büyüterek dişlerin çürümesine de yol açar.
Tartarın dışarıdan görüntüsünde, sarı-kahverengi renk belirgindir. Bu da renksiz olan plak, dişlerden uzun süre temizlenmediğinde oluşur. Bu işlem yaklaşık iki haftalık bir süreçtir.
EVDE DOĞAL TARTAR YOK ETME NASIL YAPILIR?
1- Kurtarıcımız karbonat, burada da imdadımıza yetişiyor. Bu süper bir diş beyazlatma ve tartarla mücadele karışımı. bunun için yapmanız gereken ise, ıslak bir diş fırçasına biraz kabartma tozunu döküp, hem dişleri hem de diş etlerini iyice fırçalamak. Durulamadan önce kabartma tozunu en az on beş dakika bekletmeniz gerekiyor. Elbette kabartma tozu lezzetli değil, ama gazlı içecekler ve yiyecekler gibi zararlı asitleri nötralize ederken aynı zamanda bakterileri yok eder ve dişleri doğal olarak beyazlatır.
2- Evimizin vazgeçilmezi Beyaz sirke kullanmak, tartarı yok edecek başka bir yöntemdir. Beyaz sirkeyi bir bardak ılık tuzlu suya karıştırın. Bu solüsyonu dişler ve diş etleri arasındaki bölgede oluşan tartarın giderilmesini sağlamak için günde bir kez gargara yapmaya kullanın.
Karışım için ise, iki yemek kaşığı beyaz sirke, yeterince tuz içeren bir bardak ılık suyla yapılmalıdır. Sirke bakterileri yok etmede çok etkilidir.
3- Portakal kabukları da tartardan kurtulmanın harika bir yoludur. Bir portakal kabuğunun içindeki portakalı alın ve kabuğunu diş eti bölgelerine sürtün. Elbette bunu yapmak kolaydır. Diğer bir yöntem ise kabuğun iç kısmındaki ezilmiş parçaları alıp su ile karıştırmak suretiyle macun yapıp kullanmaktır. Bu macunu diş fırçası ile dişlere uygulamakta mümkündür. Portakal kabuğunun C vitamini ve antimikrobiyal özellikleri, dişlerde mikrobiyal büyümeyi durdurur ve böylece de tartar ve plak oluşumları da engellenmiş olur…
-Alıntıdır-