HHaber

Borçlar silinecek

Pakette; SGK tarafından takip edilen sigorta primleri, vergi alacakları, kasa ve cari hesap düzeltmeleri, matrah-vergi artırımı, stok affı gibi düzenlemelere yer verilecek.
Cumhuriyet tarihindeki en kapsamlı yapılandırma paketinde vergi, sigorta primi borçlarıyla adli ve idari cezalar, 31 Aralık 2022’ye kadar oluşan borçların yapılandırılması gibi konular yer almakta.
Paketin detayları, pazartesi günü yani dünkü kabine toplantısında ele alındı. Yapılandırmaları içeren bu en kapsamlı paketin, en geç Şubat ayında yasalaşması bekleniyor. Ayrıca paket içeriğinde uygulanması planlanan taksit seçeneklerinin de önceki yapılandırmalara nazaran daha uzun vadeli olarak planlanacağı bildirildi. Önceki planlarda en uzun 18 ay, 2 şer aylık dönemlerde yapılan ödemeler mevcuttu.
Bu paketin taksit sayısının 18 ile sınırlı kalmayıp daha uzun olacağı gelen bilgiler arasında. Bu da; 20 ay taksit imkânının sunulması halinde, borcun 40 aylık bir planda ödenmesi anlamına gelecek.
Anapara borcuna eklenecek olan faiz ve gecikme ücretlerinde ise önemli ölçüde silinme yapılacak. Peşin ödeme durumunda ise, yüzde 90’a kadar borçların indirilmes söz konusu olabilecek. Belirli tutarın altnda olan borçlarda ise tamamının silinmesi durumu da mevcut olabilecek.
Belediyelere borçlu olanların tüm borçları için yapılandırmadan faydalanabileceği, ayrıca katkı ve öğrenim kredilerinin de paket kapsamında olacağı bildirilmekte.