HHaber

Okuyunca bir daha evinize sokmayacaksınız

Gündemde yer alan açıklamalara bakıldığında, tuvalet kağıdı ile ilgili bilmediklerimiz bildiklerimizden hayli fazla. Bir çok insan tuvalet kağıdı kullanırken sağlık açısından ne gibi sıkıntılara sebep olabileceğini düşünmez. Tuvalet kağıdı ve aynı teknolojiyle üretilen kağıt havlunun sağlınızı nasıl etkilediğini hiç düşündünüz mü? “En sağlıklı tuvalet kağıdı” diye bir şey var mı? Tuvalet kağıdı ve kağıt havlu fiyatlarındaki zamlar, tüketiciyi zorlasa da, tuvalet kağıdı hijyen ihtiyaçları arasındaki vazgeçilmezlerden. Çoğu Asya ülkesinde tuvalet kağıdı kullanılmıyor biliyor muydunuz! Çünkü, bunun bir nedeni var. Korona virüs salgınının başladığı dönemde kişisel hijyenin demirbaşı olan tuvalet kağıdının stoğu tükenmiş ve çoğu Avrupa ülkesinde kısa sürel bir tuvalet kağıdı sorunu bile yaşanmıştı.
Kokulu tuvalet kağıtları güzel kokuyor, evet. Fakat, cezbeden kokularıyla alerjilerinizi tetikleyebilir ya da yeni bir alerji için zemin hazırlayabilir. Tuvalet kağıdı bir hijyen ürünü olmasına rağmen, çoğu firma üretimdeki formülasyonlarını ‘ticari sırlar’ hakkına sığınarak paylaşmıyorlar. Böylece de içerik hakkında tam ve doğru bilgiye ulaşılamıyor.
Bilinen birşey var ki; tuvalet kağıdında yumuşaklık ve sertliği ayarlamada hiç de masum bir kimyasal olmayan ‘formaldehit’ kullanılıyor. Formaldehit, cildiniz için tahriş edici bir özelliğe sahiptir. Ayrıca gözünüzün, derinizin ve boğazınızın daha hassas hale gelmesine sebep olur. Firmalar tuvalet kağıdını adeta bir çiçek bahçesi gibi kokutmak için birçok yapay koku kullanmaktalar. Bu yapay kokular pH dengesi ile oynamakta ve hem de enfeksiyon kapmanıza uygun ortam hazırlamaktadır. Tuvalet kağıdı seçiminiz üreme sisteminizin sağlığını dahi etkileyebilir.

Faydası çok az iken, vereceği muhtemel sıkıntılar için kısaca şunları söylemek mümkün:
“Geri dönüştürülmüş tuvalet kağıdı kullanımı, kağıt israfı için bilinçli bir seçim gibi görünebilir, ancak içlerinde endokrin bozucuları olan Bifenol A veya BPA barındırmaktalar. BPA, kimyasal olarak doğurganlık işlevi için önemli olan östrojen hormonuna benzerdir. Tuvalet kağıdının hoş kokması için yapay koku kullanılıyor. Bu yapay koku tuvalet kağıdında kullanıldığında ise pH dengesini bozuyor. Aynı zamanda enfeksiyon kapmanıza da zemin hazırlıyor. Tuvalet kağıdı seçiminiz üreme sisteminizin sağlığını dahi etkileyebilir bi vaziyette. Buradan da anlamamız gerekir ki, kokulu kimyasal kullanılan tuvalet kağıtları asla ama asla faydalı değil, üstelik de hastalık yapıcılar. Kokusuz olanlarda bir sıkıntı yok gibi dursa da, beyazlatma aşamaları ve kullanılan kimyasalların iyi araştırılarak seçim yapılması gerekli. Uzmanlar da bu konuda hem fikir olmakla beraber, kokusuz ve renksiz almanızı tavsiye etmekteler.