HHaber

EYT Bekleyenler için yeni açıklama geldi

2023’e kalacağı açıklamasında bulundu. AK Parti kaynaklarına göre, düzenleme ocak ayında Meclis’te görüşülmeye başlanacak. Yaş sınırı konusu da gündemde olacak. Düzenlemenin yasalaşmasının ardından kaç kişinin emekli olacağı da en önemli merak konusu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, bu sayının 2 milyonu bulabileceğini söylemişti.
Son dönemde, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesiyle ilgili yaş kriterinin gündemde olduğu belirtiliyor. Konuşulan yaş sınırı ise kadınlarda 46, erkeklerde ise 48 yaş olarak belirtiliyor. Ancak bu konuda henüz net bir açıklama yapılmadı ve net bilgi düzenlemenin Meclis’e gelmesiyle ortaya çıkacak. Düzenlemenin yasalaşmasının ardından ilk etapta kaç kişinin emekli olacağı da merak ediliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, bu sayının 2 milyonu bulabileceğini söylemişti.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, emeklilik sisteminde prim gün sayısı, yıl ve yaşın üç kritere sahip olduğunu hatırlatarak, “Dolayısıyla diğer iki koşulu yerine getirip yaşı bekleyenler bulunmaktadır. ‘Eğer yaş koşulu olmasaydı, bugün kaç kişi emekli olabilirdi?’ sorusuna baktığımızda, bu sayı aydan aya değişiklik göstermektedir. Haziran rakamları biraz 1.5 milyonun üzerindeydi. Yarın bu sayı 1.6 milyon, 1.7 milyon veya aralık sonunda Meclis’ten kanun çıkarken bakılacak olan 2 milyon civarında olabilir veya değişebilir. Biz bu verileri dikkate alarak bir çalışma yapıyoruz. Yani şu anda iki koşulu yerine getirerek emekli olabileceklerin sayısı 1.6 milyon civarında. Yarın biraz daha artabilir” demişti.
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) sorunu nasıl ortaya çıktı ve daha önce emeklilik şartları nasıldı?
1999 yılında yürürlükte olan 506 Sayılı Sosyal Sigortalar Kanununa 4447 sayılı Kanunla eklenen geçici 81’inci maddenin (B) bendi ile 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olanların emeklilik hak etme koşulları değiştirildi. Bu tarihten sonra, emeklilik haklarının kazanılması için sigortalılık süresi ve prim gün sayısının yanında yaş koşulu da aranmaya başlandı.
Değişiklikten önce, sigortalılık süresi ve prim gün sayısının koşullarını yerine getirenler emekli olabiliyordu. Örneğin, 1 Temmuz 1994’te ilk defa sigortalı olarak çalışmaya başlayan 1 Ocak 1972 doğumlu erkek işçi, 25 yıl sigortalılık süresini ve 5000 prim gününü tamamladığında (1 Temmuz 2019’da) emekli olabilecekti. Ancak, 1999 yılında yürürlüğe giren düzenlemeyle birlikte bu işçinin emekliliği 8 yıl erteldi ve 750 gün daha prim ödemesi istendi. Bu değişiklik emeklilik koşullarını zorlaştırdı.
Mevcut koşullarda nasıl emekli olunuyor? 2008 yılında yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Sigortaları ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile emeklilik yaşı kademeli olarak yükseltilirken, prim ödeme gün sayısı işçilerde (SSK) 7200, esnaf ve çiftçilerde (Bağ-Kur) ise 9000’e çıkartıldı. Kanun yürürlüğe girdiğinde kadınlarda 58, erkeklerde 60 olan emeklilik yaşı kademeli olarak yükselmekte ve 2048 yılında kadın ve erkek sigortalı ayrımı yapılmadan 65 yaşa yükselecek. Örneğin ilk defa çalışmaya Ağustos 2022’de başlayacak bir kişi, hiç ara vermeden 7200 gün çalışması halinde prim koşulunu Ağustos 2042’de yerine getirecek. Ağustos 2042’de prim koşulunu yerine getiren erkek sigortalı 64 yaşında, kadın sigortalı ise 62 yaşında emekli olacak.”
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT), emekliliğe hak kazanmak için sigortalılık süresi ve prim gün sayısının yerine getirilmesini talep ediyor. 1999 yılında yapılan değişiklikle birlikte yaş koşulu da aranmaya başlandı ve bu konuda taleplerini dile getiriyorlar. Tahminlere göre, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) grubundan 5-6 milyon kişi bu sorunu yaşıyor.