HHaber

Osmanlı padişahlarının bilinmeyen meslekleri

Osmanlı padişahları ve bilinmeyen meslekleri
I. MEHMED HAN (Çelebi-Kirişçi): lakabının “Kirişçi” olmasının nedeni; yay ve kiriş ustası olmasıdır.
II. MEHMED HAN (Fatih Sultan Mehmed): bahçıvanlık konusunda kendini çok geliştirmiştir. Ağaç yetiştirmek ve güllerin aşılanması gibi konularda yüksek bir bilgiye de sahipti.
II. BEYAZID HAN: Okçuluğa olan ilgisi neticesinde ok imal edenleri İstanbul’da buluşturmuştur. Ayrıca marangoz ve hattattır.
I. SELİM HAN (Yavuz Sultan Selim): Çok kitap okumasıyla tanınmştır. Ayrıca, kuyumculukla da ilgilenmiştir. Kitap satırlarının takibi için kendine altın hilaller de yapmıştır.
I. SÜLEYMAN HAN (Kannuni Sultan Süleyman): İşinde çok mahir bir kuyumcudur. İtalyan kuyumculuk sanatının örneklerini uygulayacak uygulamıştır. Ayrıca, aynı zamanda kunduracı yani kavaftır da.
II. SELİM HAN (Sarı Selim): Şiirleri ile bilinen Sarı Selim, hacı adaylarının Hac yolunda kullanmaları için hilal şeklinde asalar yapmıştır. Hac zamanı bu asalar Hacı adaylarına dağıtılmıştır.
III. MURAD HAN: Şair olduğu bilinmektedir. bunun yanında, dk da yapan III Murad Han’ın en çok bilinen yeteneği hattatlıktır.
I. AHMED HAN: Çerkez kamçısı işlemekteki ustalığı ile bilinen I. Ahmed Han; okçuların kullandığı özel yüzüklü asalar yapmıştır. Aynı zamanda kaşık ustası olan. I. Ahmed Han, ok yapma merakından ötürü “Kemankeşler Loncası (yani okçular- loncası)” nın üyesi de olmuştur.
II. OSMAN HAN: Meşin ve deriden çeşitli eşyalar yapma konusunda ustadır. Saraççılık yapmıştır. Kendi bindiği atların eyerini de kendisinin yaptığı bilinmektedir.
IV. MURAD: Güzel yazı yazma hususunda çok mahir bir hattat ve aynı zamanda da şairdir. Kemankeşlikte (okçulukta) da çok yetenekli olduğu bilinmektedir.
IV. MEHMED: Avcılığı ile ün yapmıştır. Bu yüzden de “Avcı Mehmed” diye anılmıştır. Ayrıca, şair ve bestekârdır. Askerî marşlar yazdığı da bilinmektedir.
II. MUSTAFA HAN: Şairdir olan II. Mustafa Han, hüsnü hat sahibidir. Ok atmada da mahidir. Şair olduğu da bilinmektedir.
III. AHMED HAN: Hattatlık, şairlik ve el sanatlarına düşkünlüğü ile bilinmektedir. Fakat onu diğer padişahlardan ayıran bir özelliği vardır ki bu da, hanımlar arasında gergef işlemeye meraklı olmasıdır.
III. SELİM HAN: Harp teçhizatları ustası olan II. Selim’in yaptığı tüfeklerin gez ve arpacıklarının üstün becerisi sayesinde tamamen doğru yapılmasından ötürü, onun yaptıklarında hedef tam isabet ederdi
I. MAHMUD HAN: Birden fazla mesleği olduğu bilinmektedir. Şair olduğu da kayıtlarda yer almaktadır. Şap üzerine mühür kazırdı. Abanoz ve fildişinden hilâller yapardı. Bu “Hilâl” nedir? Kemik ve şimşir gibi sert ağaçlardan yapılan, kulak ve diş temizliği için kullanılan, uç kısmı sivri, arka tarafı ise kaşık gibi enli olan bir alettir. I. Mahmud bu hilâllerden yapmıştır. Mücevher işleyen, oymacılıkla da ilgilenen çok yönlü bir padişahtır. I. Mahmud Han, bütün bu yaptıklarını pazarda sattırmış, parasıyla ihtiyaçlarını gidermiş ve sadaka vermiştir.
I. ABDÜLMECİD HAN: Batı usulündeki besteleriyle tanınmıştır, ayrıca modern bir ressam olduğu da bilinmektedir..
I. ABDÜLAZİZ HAN: Ünlü bir pehlivan olan I. Abdülaziz Han’ın kuyumculuk ile uğraştığı ve aynı zamanda divan şiiri ile de ilgilendiği bilinmektedir. Kalaycı olduğuna dair belgeler de tarihimizde yer almaktadır.
V. MURAD HAN: Çok iyi bir piyanist olduğu bilinmektedir. Ayrıca, bestekâr ve ressamdır
II. ABDÜLHAMİD HAN: Marangozluk konusunda çok yetenekli olduğu bilinen II. Abdülhamid Han’ın bu konuda çok ciddi bir tasarımcı olduğu da kaydedilmiştir. İnce tarzı ve tasarımları sayesinde Amerika’da açılan bir sergide marangozluk ve doğramacılık alanında birincilik kazanmıştır.