HHaber

Aç karnına içmek yeterli, girdiği evde hastalık bırakmıyor

Kaya tuzu, nohut, bal ve limon katılarak hazırlanan alıç sirkesi oda sıcaklığında karanlık bir ortamda bir müddet dinlendiriliyor. Alıçlar dibe çöksün diye 2 günde bir karıştırılan alıçlar, 60 ila 90 gün geçtikten sonra sirkeye dönüşüyor. Kalp başta olmak üzere, damar hastalıklarına iyi gelen, bağışıklık sistemini güçlendiren, şeker hastalığını ve tansiyonu dengeleyen ve tüm faydaları bilimsel çalışmalarla kanıtlanan alıç meyvesinin sirkesi ne zaman istenirse tüketilebiliyor. Su ile karıştırılmak suretiyle tüketilen alıç sirkesi ayrıca mide problemi olan vatandaşlar tarafından tok karnına veya uyumadan önce tüketilmeli diye öneriliyor.
C VİTAMİNİ YÖNÜNDEN ÇOK ZENGİN
Doğada kendiliğinden yetişen ama faydaları da kıymeti de bilinmeyen çok şey var ve alıç meyvesi de bunlardan biri. Ve hatta en önemlilrinden biri. Alıç bir C vitamini deposudur. Bilim adamları ve doktorlar, çalışmalarında alıçın kalp damar hastalarında çok faydalı olduğunu, iyi huylu olmayan urları önlediğini, bağışıklık sistemini güçlendirdiğini, şeker hastalığı ve tansiyon rahatsızlıklarında dengeleyici olduğunu kanıtlamışlardır.
Bu mevsimde toplanan alıç, ipe takılır ve o şekilde tüketilir ama son yıllarda alıç sirkesinin faydası bilen insanlar sirkesini yapmaya başladı.
SİRKENİN AÇ KARNINA TÜKETİLMESİ TAVSİYE EDİLMEKTEDİR
Alıç sirkesi için aç karnına tüketin diye belirten araştırmacılar toplanan alıçların suya konularak bir gün boyunca bekletilmesini, akabinde de alıçların yıkanmasını, daha sonrasında da sirke yapacağımız kabın yarısı kadar alıç konularak 1,5 çorba kaşığı kaya tuzu ilavesi edilmesini öneriyorlar. Sonrasında da içerisine mayalanması için 10-15 adet nohut konulan bu karışıma isteğe bağlı şeker ya da bal konuluyor. Sirke oluşması için daha sonrasında yarım limon da ekleniyor, yüzecek şekle gelene kadar su ilavesinden sonra ağzı hava alacak şekilde bezle kapatılmalarak hazırlanıyor. Oda sıcaklığında ve karanlık bir yerde (dolap içi vs) beklettiğimiz alıç sirkesini tabana çökene kadar 2 günde bir karıştırıyoruz. Alıç tabana çöktükten sonra da 60 ila 90 gün arasında sirkemiz tamam olmuş oluyor.
Sirkenin aç karnına tüketilmesi gerekliliğine vurgu yapan uzmanlar, çay bardağının yarısına kadar sirke koyup üzerine su ilave ederek içmesini öneriyorlar. Ama mide ile alakalı sorun yaşanması halinde uyku öncesi ye da yemeklerden sonra tüketilebileceğini de söylüyorlar.