HHaber

Aman Dikkat! Fazla tüketmek zeka geriliğine sebep oluyor! 

Vücuttaki yağların yakılmasında en etkili olarak bilinen bitkilerden biri olan meyan kökü bir çok hastalığa karşı da çok faydalı bir bitkidir. Son zamanlarda zayıflamak isteyen bir çok kişi tarafından tüketilen meyan kökünü tüketirken dikkatli olmak gerekiyor. Fazla ve bilinçsiz tüketim, sağlık sorunlarına sebep oluyor.
Baklagiller familyasına ait bir bitki olan meyan kökü, sulak ve nemli yerlerde yetişir. Bu bitkinin kökleri bir araya getirilerek tatlı bir şerbet şeklinde içilir. İdrar rahatsızlıkları, sindirim sistemi bozuklukları, vücutta oluşan ödemler, şişmeler ve arteritlerin iyileşmesinde ve daha birçok rahatsızlığın yok edilmesinde etkilidir.
“Ciddi sağlık sorunlara sebep oluyor”
Uzmanlar, sağlıklı olmak ve zayıflamak isterken, tam tersi bir biçimde sağlığınızdan olmayın diye uyarıyor. Yapılan araştırmalarda göre meyan kökünün sık sık ve bilinçsiz bir şekilde tüketilmesi sonucu zeka geriliğine ve ciddi sağlık sorunlara sebep olduğu ortaya çıkarıldı.
Ayrıca, meyan kökünün hamile kadınlarda erken doğuma neden olabileceğine değinen Dr. Özcan şu açıklamalard bulundu:
“Çok miktarda meyan kökü ve onu içeren ürünler yemek çocuğun zekasını geriletiyor. Meyan kökünün içerisindeki glisirizin anne karnındaki bebeğin beyin gelişimine olumsuz etki ediyor. Ayrıca dikkat eksikliğine de sebep oluyor.”
Meyan kökünde bulunan bileşenlerin mide zarını koruduğunu, romatizmal hastalıklara ve ülsere karşı da iyi geldiğini söyleyen Dr. Yegane de; “Meyan kökü şerbetinin epilepsi hastalarında sakinleştirici etkisi olduğu da biliniyor. Ancak meyan kökü şerbetinin şekere göre 40 kat daha tatlı olduğu da unutulmamalıdır” diyerek uyarıyor. Meyan kökü sıvı preparatının su içerisine katılmak suretiyle tüketildiğine dikkat çeken Dr. Özcan, bu preparatların potasyum düşüklüğü ve kalp yetmezliği yaptığını, bu sebeple de 9 haftadan fazla kullanılmaması gerektiğini kaydediyor. Ayrıca, günlük dozu 200 ile 600 miligramı da geçmemelidir diyerek uyarıyor. Kemoterapi esnasında da kullanılması önerilmeyen meyan kökünün en belirgin yan etkilerinden biri ise, hamilelerde erken doğuma neden olabilmesi.